Connect with us

Revistateo.ro

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la epidemia de astm.

Sanatate

Medicii avertizează: EPIDEMIE DE ASTM la începutul anului școlar. Cum se manifestă

Epidemie de astm, după începutul anului școlar. Alergologii constată așa numita epidemie de astm. Copiii sensibili vor fi agresați de un nivel mare de alergeni, mai precis.

În plus, comunitățile largi vehiculează intens virusuri și bacterii, iar o simplă viroză poate genera o criză de astm la un copil predispus.

De ce apar frecvent manifestări astmatice: tuse seacă, respirație șuierătoare, hârâit în piept, în perioada de după începutul anului școlar? În cazul copiilor alergici pot exista mai multe explicații.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „După relaxarea prelungită din vacanță vine brusc stresul la școală, expunerea în clasă la praf, care este în concentrații mai mari decât acasă. În plus, inflamația cronică indusă de polen, de praful, de mucegai, de blana animalelor predispune la contactarea de viroze.”

Cum se manifestă astmul

Atenție mare! De cele mai multe ori, copilul pare că suferă de-o viroză respiratorie, dar nu face febră.

Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru: „Manifestările sunt de închidere a căilor aeriene, deci dificultăți respiratorii. De aceea se subdiagnostichează astmul în România.”

Cu un diagnostic corect pus și cu un tratement corespunzător. Din păcate 9 din 10 pacienți astmatici primesc la început medicație pentru răceală. Tratementul corect îl va ajuta pe copil să redevină stabil. Medicii insistă să fie verificat obiectiv astfel să i se determine și nivelul inflamației din plămâni. Se poate afla ușor doar suflând într-un aparat care măsoară oxidul nitric.

Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Mulți dintre pacienți, chiar dacă se simt bine, au o cantitate mare de oxid nitric, trâdând posibilitatea unui proces inflamator necontrolat.”

Corect diagnosticată și tratată, boala îi va permite micului pacient să ducă o viață absolut normală. Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei.

Sursa: Ce se întâmplă doctore

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top