Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Ce sa nu faci de Sfantul Stefan

In a treia zi de Craciun are loc o mare sarbatoare pentru crestini. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Numele sfantului inseamna „cununa lui Dumnezeu”.

Ce sa nu faci de Sfantul Stefan:

1. NU FACE EXCURSII LA MUNTE

Aventurile montane nu sunt recomandate in ziua Sfantului Stefan. Se spune ca sfantul ne protejeaza in aceste zile, insa nu este de acord cu calatoriile hai-hui deoarece acestea sunt considerate o sfidare la adresa sa.

2. NU UITA DE CEI MORTI

Pe 27 decembrie se face pomenirea celor care au murit in imprejurari dramatice. Se impart pachete cu mancare tinerilor care poarta numele Stefan, Stefania, Fanica, Fanel etc.

3. NU UITA DE RUGACIUNEA ELIBERATOARE DE NECAZURI

Crestinii care au probleme in familie ori de sanatate este bine sa duca in casa o icoana sfintita cu Sfantul Stefan.

4. NU PURTA DUSMANIE CU CEI DIN JUR

Daca nu te-ai impacat in Ajun de Craciun cu cei cu care ai avut probleme tot anul, mai ai o sansa de Sfantul Stefan. Reconcilierele sunt mai puternice si mai durabile daca se fac in aceasta zi.

5. PAINICILE LUI STEFAN

Nicio sarbatoare a Sfantului Stefan nu trece fara Painicile lui Stefan, facute dintr-un aluat asemanator cu cozonacul, uns cu miere. Painicile au o forma rotunda. Aceste dulciuri se prepara in special in Muntenia si amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Painicile se impart sarmanilor.

6. NU OCARI PE NIMENI

Daca te enerveaza cineva in aceasta zi sfanta, ignora-l. Nu alimenta conflictele, nu pune paie pe foc. Este o zi in care trebuie sa primeze buna intelegere intre oameni.

7. NU FACE CURATENIE, NU SPALA HAINE

Munca prin casa nu este bine vazuta de mai marii Bisericii. Este o zi in care trebuie sa ne odihnim si sa il cinstim pe Intaiul Mucenic Arhidiacon Stefan.

Peste 500.000 de romani isi serbeaza ziua onomastica pe 27 decembrie. Sfantul Stefan a avut rolul de predicator al cuvantului Evangheliei, acesta ajuta la desfasurarea cultului de care apartineau organele de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii

Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului. Parintele Nicolae Steinhardt, facand diferenta intre cele doua verbe vecine, dar nu identice, „a sedea” si „a sta”, ne descopera de ce Sfantul Stefan este sarbatorit dupa Nasterea Domnului si Soborul Maicii Sale.

„A sedea”, spune parintele, inseamna in limba romana a se afla asezat pe ceva (un scaun, o banca, o lavita … ), iar „a sta” inseamna a se tine in picioare, vertical. In textul de la Fapte, 55-56 se spune: „A vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. Observam ca in textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adica a se afla in picioare, si nu a sedea.

In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezand, de-a dreapta Tatalui, pe tronul Sau ceresc, iar in textele liturgice se face referire la Iisus sezand in slava, niciodata stand. Parintele Nicolae Steinhardt explica de ce s-a folosit verbul „a sta”:

„Pentru a primi jertfa primului mucenic al Sau, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire”. Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca Sfantul Stefan sa fie cinstit in a treia zi de Craciun.

Cu prilejul sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, moastele Sfantului Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost aduse in Romania de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei pe22 octombrie 2016. Este pentru prima data cand moastele Sfantului Arhidiacon Stefan ies din tara.

1 Comment

1 Comment

  1. Bostenaru Cristina

    2015-12-27T02:43:50+02:00 at 2015-12-27T02:43:50+02:00

    La multi ani! Celor cu numele Stefan si baiatului meu mult iubit!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top