Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

1 an de Iohannis. Iata bilantul presedintelui „tuturor romanilor”!

Astazi se implineste un an de la turul doi al alegerilor prezidentiale in care Klaus Iohannis a iesit invingator in fata lui Victor Ponta. 

„Eu vin de la Sibiu, din administratia locala. Unii imi spun ca nu sunt parte a jocului politic de aici din Bucuresti si nici nu doresc sa fiu. Va spun direct: vin din administratia locala spre Presedintia Romaniei pentru a schimba regulile jocului politic”, declara, pe 11 august 2014, Klaus Iohannis, cel care a reusit sa convinga ca poate fi presedintele Romaniei.

Parea sigur de succesul sau si nimic nu i-a stat in cale. Romanii isi doreau o Romanie „a lucrului bine facut” si astfel Iohannis a reusit sa convinga. Favorizat poate si de problemele privind votul celor din diaspora, pe 16 noiembrie, Iohannis a fost declarat presedintele Romaniei. „Voi fi preşedintele tuturor românilor. Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”, a declarat acesta in discursul de investitura.

Potrivit procesului verbal inctocmit de BEC arata ca actualul presedinte, Klaus Iohannis, a obtinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi.

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la sectia de votare in a carei raza teritoriala domiciliaza, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat in alta localitate decat cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobila.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule. Numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente a fost de 18.280.994

Alegerea lui Iohannis a starnit reactii impresionante in presa internationala. „Financial Times” scria la vremea respectiva ca „Rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania s-ar putea dovedi cel mai bun eveniment politic din Europa anul acesta”.

Vezi mai multe pe fresh24.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top