Stil de viata
1 noiembrie, Ziua Mortilor. Ce se face in aceasta zi
ZIUA MORŢILOR. Ziua de 1 noiembrie este cunoscuta, in special in Transilvania, ca si ziua de „Luminatie“ sau „Ziua Mortilor“.
In fiecare an, mii de credinciosi merg la mormantul celor care au trecut in eternitate, aranjeaza morminte, aprind o lumanare, spun o rugaciune si dau pomana pentru amintirea celor dragi. Istoria acestei zile este una care se intinde pe durata a cateva secole, fiind caracteristica religiei catolice.
Se crede ca in aceste doua zile, pe 1 si doi noiembrie, toti cei morti se intorc pe Pamant pentru a-i intalni pe cei dragi. Pe 1 noiembrie, se amintesc sufletele tuturor preotilor decedati care nu au fost recunoscuti in crestinism. Acesta este modul in care este pastrata „Ziua tuturor Sfintilor”.
ZIUA MORŢILOR. „Este o sarbatoare, cu ghilimele de rigoare, venita in Transilvania din spatiul catolic. Este de fapt ziua de 1 noiembrie, pentru catolici inseamna «Sarbatoarea Tuturor Sfintilor» si au hotarat ca in aceasta zi sa-si aduca aminte de mortii lor, de cei care au trecut in lumea vesnica. Pentru romani nu a fost foarte greu sa adopte o astfel de sarbatoare, pentru ca in spatiu romanesc cultul mortilor este deosebit de dezvoltat. Sigur ca pentru noi amintirea celor plecati se face in tot postul Pastelui, dar culmineaza cu duminica Tomii. Acum 20-30 de ani, de exemplu, in satele mai indepartate de orasele din Transilvania nu se sarbatorea aceasta zi sau nu aveau loc evenimente in cimitir“, a explicat Janeta Ciocan, muzeograf etnolog pentru emaramures.ro.
1 noiembrie, Ziua Mortilor. Ce se face in aceasta zi
Sarbatoarea a fost preluata si de catre ortodocsi, in special in Transilvania, acolo unde influenta catolica a fost mai mare.
Citeste si: Mosii de toamna. Obiceiuri si traditii
„Pentru ortodocsi, este ceva mai noua, cred ca a inceput sa se generalizeze intai la oras, pentru credinciosii de alta religie decat cea catolica, mai ales ca cimitirele in marea majoritate sunt cu morminte si de o religie si de alta si atunci oarecum probabil ca ortodocsii simteau ca ar fi nelalocul lui ca mormantul lor sa ramana nearanjat intr-o astfel de zi si ar fi iarasi nelalocul lui sa nu spuna si o rugaciune, a ne unii in rugaciune indiferent de confesiune, nu este un pacat. Astfel, incet s-a generalizat“, a mai spus Janeta Ciocan.
Cei veniti sa se roage pentru sufletul celor trecuti in nefiinta impart mancare si infrumuseteaza mormintele. Mii de lumanari sunt aprinse la mormintele celor dragi.