Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

10 lucruri pe care nu le stiai despre parintele Arsenie Boca

Astazi se implinesc 105 ani de la nasterea Sfantului Ardealului, Arsenie Boca. Viata duhovnicului a fost una plina de suisuri si coborasuri acesta transformandu-se treptat intr-un model demn de urmat pentru toti crestin-ortodocsii.

10 lucruri interesante despre parintele Arsenie Boca:

1. A FOST UN RESPECTAT PICTOR

Arsenie Boca nu a fost un simplu preot din Hunedoara ci si un artist de renume in perioada comunista. Acesta a pictat mai multe manastiri si avea ucenici pe care ii invata pictura.

A pictat Biserica din Draganescu, aflata la 25 de kilometri departare de Bucuresti si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucuresti, printre altele.

2. A MURIT LA SINAIA

Parintele Arsenie Boca a murit la Sinaia, desi mormantul sau se afla la Manastirea Prislop, in judetul Hunedoara. Acesta s-a stins din viata pe 28 noiembrie 1989, cu putine zile inainte de Revolutie.

CITESTE SI: S-a rugat la Arsenie Boca si s-a produs MIRACOLUL! Prin situatia asta trec sute de mii de romani!

CITESTE SI: Uimitor: Ce se intampla in creier cand esti in biserica! Un studiu a demonstrat asta

3. A FOST SCOS PE NEDREPT DIN MANASTIRE

Arsenie Boca a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste. Acesta a fost scos din manastire in anul 1959. Arsenie Boca era acuzat inclusiv de colaborare cu miscarea legionara.

4. A STAT 4 LUNI PE MUNTELE ATHOS

Dupa 4 luni petrecute pe Muntele Athos, parintele Arsenie Boca si-a inceput viata monahala la manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus (judetul Brasov).

5. A FACUT INCHISOARE

Nici Arsenie Boca nu a scapat de jugul comunist. Acesta a fost inchis de mai multe ori in perioada comunista din cauza credintei sale.

6. A SFINTIT CAPELA REGINEI MARIA

Pe 27 iunie 1947, parintele Arsenie Boca a fost chemat sa sfinteasca Capela numita „Inima Reginei Maria”. Acesta avea sa isi petreaca o buna perioada din viata monahala la manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus, Brasov.

7. PARINTELE CLEOPA ERA FASCINAT DE CALUGAR

Parintele Cleopa a incercat sa ia legatura cu parintele, insa securistii au confiscat scrisorile. Arsenie Boca a intrat la scurta vreme (in anii ’40) in vizorul comunistilor, vazand interesul pe care il poarta preotii vremii fata de el.

8. A AVUT CHILIA SI ATELIERUL DE PICTURA LA SINAIA

Dupa ce a intrat la pensie, Arsenie Boca s-a retras in chilia sa de la Sinaia, acolo unde avea si atelierul de pictura.

9. I S-AU INSCENAT NEREGULI FINANCIARE

In anul 1959, Arsenie Boca are probleme cu Fiscul din acea perioada. A facut detentie „administrativa”. Ancheta a inceput chiar de Rusalii (1953), dupa care a fost arestat de nenumarate ori la Timisoara, Jilava si apoi Oradea.

10. ULTIMA DORINTA INAINTE DE MOARTE

Desi traia in ultima vreme la Sinaia, parintele Arsenie Boca avea dorinta de a fi inmormantat la Manastirea Prislop (Vata de Sus, Hunedoara).

Sursa foto: Facebook Parintele Arsenie Boca

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top