Stil de viata
10 sfaturi de la un călugăr japonez dacă vrei să ai o viață liniștită
Filozofia de viață a budhiștilor a fascinat dintotdeauna și a pătruns în Occident ca o adevărată modă. Yoga, meditația budhistă și atingerea Nirvanei sunt câteva dintre elementele cu care se mândresc occidentali care se cred răsăriți la minte și vor să iasă din tipare.
Un călugăr japonez ne oferă câteva sfaturi esențiale pentru o viață liniștită, sfaturi de care avem mare nevoie mai ales în momentele de cumpănă.
Îndemnurile sunt:
1. Acceptă realitatea – Este cea mai puternică metodă prin care te poți debarasa de negativism. Realitatea conține și bune și rele, însă depinde numai de noi cum o vedem, cum o abordăm.
2. Nu face o obsesie din atingerea plăcerii – Budhiștii au ”talentul” de a-și doza foarte bine fericirea.
Oamenii tind să fie mereu nemulțumiți oricâte motive de bucurie ar avea. Trebuie să fim conștienți că fericirea stă în felul în care privim viața și nu în așteptările uneori suprarealiste pe care le avem.
3. Nu regreta trecutul – Oamenii care regretă anumite episoade ale trecutului nu se vor împăca niciodată cu ei înșiși. Gândește-te că totul s-a întâmplat și se va întâmpla cu un scop.
4. Nu te încărca de resentimente – Oricât de dificil ar fi să accepți răutățile care ți s-au făcut, trebuie să treci mai departe. Tu ești cel care pierde dacă îți încarci sufletul cu negativitate.
5. Nu deveni un sclav al iubirii – Nimic dus la extrem nu este bun. Se spune că orice e mult strică. E valabil și pentru aspectele pozitive ale vieții.
6. Nu mânca orice – Concentrează-te pe un stil de viață sănătos. Evită excesul de alimente și nu face din mâncare principala ta preocupare. Nu uita că și sufletul trebuie hrănit. În ceea ce privește corpul, tot ceea ce este VERDE îți va da o senzație de fericire de îndată ce consumi. Încearcă și vei observa dacă ești atent!
7. Nu prinde prea multe rădăcini într-un singur loc – E foarte important să apreciezi ceea ce ai, să faci lucrurile cu atenție, rând pe rând.
8. Nu te teme de moarte – Moartea e doar o etapă în viață, o lecție prin care toată lumea trece. Budhiștii cred în reîncarnare, așa că se folosesc de toate informațiile pentru a evolua în viețile actuale.
9. Nu deveni obsedat de lucrurile materiale – Nimeni nu ia nimic cu el în mormânt. Averea rămâne aici, pe pământ.
CITESTE SI: Simptome tipice deschiderii chakrei coronare
Cum stii ca ti s-a imbolnavit CHAKRA INIMII
10. Nu abuza de credință – Nu baza toate acțiunile tale pe credința în Dumnezeu. Dumnezeu nu trebuie să facă totul în locul tău.
Viața lui Buddha, fondatorul buddhismului
Cu totii au auzit de budism – o religie mondiala de importanta majora – dar nu toata lumea stie detalii despre viata fondatorului. Citeste articolul si afla detalii despre viata lui Buddha.
Printul GAUTAMA SIDDHARTHA, fondatorul budismului, s-a nascut in anul 563 i.H. (aproximativ) in Sakya, un trib razboinic din actualul Nepal. Mama printului, regina Mayadevi, a murit la scurta vreme dupa nastere, incredintand cresterea lui Siddharta surorii sale si lui Suddhodana, tatal acestuia.
Pana la 29 de ani a dus o viata tipica de print, bucurandu-se de bogatiile si luxul oferite de acest titlu.
Dupa implinirea acestei varste, a luat decizia radicala de a parasi tribul si a duce o viata austera care l-a condus spre atingerea iluminarii.
Dupa 6 ani de trai intr-un astfel de regim auster, Gautama reuseste sa descopere cele 4 adevaruri: nasterea, batranetea, boala si moartea – acestea fiind necesare pentru eliberarea de suferinta si gasirea drumului catre Nirvana.
Conformei credintei, acesta a atins iluminarea cat timp se odihnea sub un smochin, in apropiere de Buddh Gaya din Bihar, dupa ce a facut fata incercarilor la care l-a supus demonul Mara (zeul ispitelor) si dupa ce a aflat cele 4 adevaruri. Dupa acest moment crucial, a inceput sa fie recunoscut sub numele de Buddha “iluminatul”.
A fondat un ordin calugaresc, castigand in timp multi adepti. Buddha isi petrecea noptile meditand in padure, sub cerul liber, si ii indeamna pe cei care ii ascultau invatatura sa urmeze o viata dedicata meditatiei.
El a expus doctrina fara discriminare si a deschis calea meditatiei pentru toti oamenii care doreau sa mediteze si sa cunoasca fericirea. Doctrina sa a cunoscut o amploare semnificativa, atragand din ce in ce mai multi adepti.
Buddha isi petrecea cea mai mare parte din timp expunandu-si invatatura, locul sau preferat fiind Piscul Vulturilor, care se afla in apropierea capitalei regatului Magadha.
Si-a petrecut restul vietii ca invatator itinerant si s-a stins din viata la varsta de 80 de ani, la Kusingara, in Oudh.