Stil de viata
10 vorbe de duh care iti mangaie sufletul, spuse de Grigore Lese
Cel mai cunoscut localnic din Tara Lapusului, judetul Maramures, este Grigore Lese. Dar acesta nu este cunoscut doar pe meleagurile sale, ci in tot restul tarii, datorita prezentei sale profunde in orice loc calca si in special datorita muzicii cu care alina suflete.
Parintele horitului, doctor in muzica si profesor asociat al Facultatii de Litere de la Universitatea din Bucuresti, Grigore Lese este una dintre cele mai emblematice figuri ale culturii romane, un adevarat om-muzeu, prin tot ceea ce spune si face. Grigore Lese a scos recent o carte intitulata „Acum stiu cine sunt. Insemnari si aduceri aminte” in care povesteste despre viata sa, tainele horitului si ascensiunea sa in muzica. Cartea s-a bucurat de un real succes, surprinzator, mai ales in randurile celor tineri.
CITESTE SI: 10 VORBE DE DUH SPUSE DE PETRE TUTEA
Iata 10 vorbe de duh spuse de Grigore Lese, preluate din cartea mai sus amintita:
1. DESPRE OAMENII DE LA SAT: „Intotdeauna intalnirea cu oamenii satelor inseamna istorie, datina, ceremonial”
2. DESPRE EDUCATIE: „Universitatile, scolile nu trebuie sa creeze talente, trebuie sa formeze caractere”
3. DESPRE CANTEC: „Azi putini mai canta din suflet pentru ca nu le mai canta sufletul”
4. DESPRE DOR: „Am avut multe doruri si toate mi s-au implinit. Insa cel mai mare mi-e dorul de casa”
5. DESPRE INSPIRATIE: „Inspiratia pentru cantec este ca o eclipsa de luna: apare si dispare. Se tine de tine”
6. DESPRE TARANII DE AZI: „Dar mai avem tarani in Romania? Nu! Gasesti numai oameni vicleni, lingusitori. Gasesti si oameni de omenie dar rar”
7. DESPRE LUMEA DE AZI: „Lumea e umblatoare. Nu trebuie sa disperam. Nu inseamna ca daca traiesc in Bucuresti ma departez de traditie. Lucrurile s-au schimbat”
8. DESPRE REVELATIA UMANA: „Omul nu se arata usor. Am imbatranit si am zis ca la batranete omul se mai arata. Dar m-am aratat numai 50 la suta, 60 la suta” (jurnalul.ro)
9. DESPRE LUMINA DIN OAMENI: „De la Sfantul Andrei cautam lumina. Asteptam lumina. Luptam pentru lumina. In ziua de astazi este prea multa risipa de lumina, lumina trebuie sa vina din noi, din oameni, dar abia mai palpaie”
10. DESPRE DIFERENTA DINTRE OMUL DE LA ORAS SI CEL DE LA SAT: „Nu cred ca exista o deosebire fundamentala intre orasean si taran. In ambele „tabere” poti intalni oameni geniali, rafinati, intelepti sau – dimpotriva – banali, cu gusturi îndoielnice, saraci cu duhul. Important e sa incerci sa te autoprotejezi, sa cauti compania celor cu care esti compatibil” (intr-un interviu pentru hotnews.ro)
Sursa foto: voceatransilvaniei.ro