Stiri
3 obiceiuri UITATE de Sfantul Andrei. Ce inseamna „Covasa”, „Bocetul Andreiului” si cum iti afli ursitul
Poporul roman a dat nastere de-a lungul timpului unor traditii extrem de frumoase. Azi iti prezentam 3 obiceiuri uitate de Sfantul Andrei – Covasa, Bocetul Andreiului si cum isi aflau fetele ursitul.
Covasa – Bautura rituala
Cu ocazia Sfantului Andrei, in zona Colinelor Tutovei, se facea o bautura speciala din malai si faina sau doar malai, numita covasa. Lichidul fermentat rezulta din amestecul in parti egale de malai si faina (sau malai si atat), peste care se turna apa clocotita din care reiesea un terci care, dupa doua ore de stat la racit, se punea intr-o putina, peste care se turna apa calduta pana se obtinea un lichid mai vascos. Acesta era trecut apoi prin ciurul de malai, dupa care se amesteca bine si se lasa la fermentat intr-un loc caldut din casa, pana a doua zi.
Lichidul era apoi pus la fiert, pana se mai ingrosa putin, rezultand o bautura cu un gust ca de braga. Covasa era ulterior impartita cu vecinii si se spunea ca astfel vacile vor avea mai mult lapte, iar acesta va fi unul „smantanos” (gras, bogat).
CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei: DE CE SA PUI GRAU LA INCOLTIT?
CITESTE SI: Ce sa nu faci de Sfantul Andrei
In alte zone ale tarii covasa era chiar braga, preparata din malai oparit, din care se faceau patru turte: doua erau puse la copt apoi framantate intr-o putina cu celelalte doua ramase crude, peste care se turna apa clocotita si cateva felii de lamaie. Amestecul fermenta pana a doua zi, cand era baut pentru ca oamenii sa fie feriti de stigoi, sufletele celor care nu au apucat sa treaca dincolo.
Obieceiuri UITATE de Sfantul Andrei
Bocetul Andreiului
Putini stiu ca sarbatoarea Sfantului Andrei se suprapune cu Anul Nou dacic, fapt ce a dat nastere unui obicei inedit, intalnit mai ales in randul romanilor din Transnistria, Bocetul Andreiului. Astfel, fetele realizau o papusa din carpe, numit Andreiu, etalon al anului vechi, pe care o asezau pe lavita (pat) si incepeau sa o jeleasca precum la un priveghi.
Aflarea ursitului
Cu ocazia Sfantului Andrei, in diferite zone din tara fetele de martat preparau „Turtuca de Andrei”, facuta din faina de grau, sarata, coapta subtire pe plita sobei si mancate inainte de culcare. Se spune ca baiatul ce-i aducea fetei apa in vis pentru a-i potoli setea o va cere de nevasta in cursul anului ce batea la usa.
In alte parti din Romania, dupa ce soseau de la Pazitul Usturoiului, fetele puneau in pamant un catel de usturoi bagat intr-un cocolos de aluat. In functie de incoltire si crestere, erau facute diverse calcule matrimoniale.
Stiati de cele trei obiceiuri amintite mai sus? Mai cunoasteti si altele?
Sursa foto Shutterstock