Sanatate
5 boli grave care pot fi provocate de o căpușă, altele decât sindromul Lyme
Deși nu ne dau atâția fiori precum păianjenii sau șerpii, căpușele fac parte din categoria animalelor (insectelor, în acest caz) extrem de periculoase. Dacă ți-a intrat o căpușă sub piele trebuie să știi că riști să ai 5 boli grave, avertizează specialiștii.
Boli provocate de înțepătura unei căpușe
Atenție foarte mare când mergeți la picnic la iarbă verde, indiferent că alegeți o zonă de câmpie sau muntele. Suntem în plin sezon al căpușelor iar boala Lyme nu este singura pe care acestea o pot provoca. Iată 5 boli ce pot fi provocate de înțepătura acestei insecte:
1. VIRUSUL POWASSAN
Acest virus atacă sistemul nervos încă din primele minute după ce ai fost mușcat de o căpușă. Virusul se manifestă prin puternice dureri de cap, febră și creier inflamat. În 10% dintre cazuri, acest virus este unul mortal, avertizează medicii și, din nefericire, nu există tratament pentru a-l combate.
CITEȘTE ȘI: BOALA LYME FACE O VICTIMĂ LA HOLLYWOOD
2. BABESIOZA
Deși omul este mai puțin afectat de această afecțiune, asemănătoare malariei, ea rămâne una dintre pericolele la care ne expunem când ne punem pătura pe iarbă și nu suntem atenți la mediul înconjurător.
3. ANAPLASMOZĂ
Această boală este transmisă de un anumit tip de căpușă care se găsește în nordul și sudul Statelor Unite ale Americii. Boala se manifestă prin dureri puternice de cap, mâncărimi insuportabile în zona ochilor și febră. Această boală se poate trata cu antibiotice.
4. VIRUSUL HEARTLAND
Căpușa numită Lone star (steaua singuratică) transmite acest virus. Această căpușă își face veacul prin Texas, Statele Unite. Virusul se aseamănă cu afecțiunile respiratorii frecvente cauzate de temperaturile extreme din Orientul Mijlociu. Până la ora actuală, nu s-a descoperit vreun tratament împotriva bolii.
5. TULAREMIA
Boala poate fi transmisă de la orice căpușă care a intrat în pielea animalului de companie. Insecta trăieșt pe copaci. Această boală poate afecta pielea, ochii și plămânii. Boala cauzată de bacteria Francisella turalensis poate fi tratată cu antibiotice din momentul depistării acesteia.
SFATURI PRACTICE PENTRU A EVITA CĂPUȘELE
1. Atunci când mergi la iarbă verde, evită zonele cu iarbă înaltă deoarece căpușele sunt mai puțin vizibile în iarba deasă.
2. Ia la tine un spray anti-insecte, care îți va fi de folos dacă vei întâlni în calea ta o căpușă.
3. Când ajungi acasă, dacă simți mâncărimi în tot corpul, e bine să îți verifici zona capului, gâtul și subrațul. Sunt zonele cele mai atacate de căpușe.