Stiri
5 fructe si legume pe care nu trebuie sa le cureti de coaja
Stiai ca aceste fructe si legume pot fi consumate fara sa le cureti de coaja?
Exista anumite fructe si legume care iti ofera mult mai multi nutrienti atunci cand sunt consumate fara ca stratul fin de la suprafata sa fie indepartat. Iata care sunt acestea si cum trebuie sa le consumi!
1. Merele. Daca ai obiceiul de a curata merele, este indicat sa renunti la el. In coaja acestora se gaseste o cantitate foarte mare de vitamina C, dar si pectina si fibre solubile care imbunatatesc digestia si scad nivelul colesterolului si al zaharului din sange. Pectina inhiba poftele si te ajuta sa te simti satula.
2. Morcovii. Morcovii se numara printre legumele care lupta impotriva dezvoltarii celulelor canceroase si au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Toate acestea se gasesc in stratul subtire de sub coaja. Atunci cand vrei sa beneficiezi de ele trebuie sa cureti un strat foarte fin de la exterior, sau sa consumi morcovii ca atare, spalati foarte bine.
3. Cartofii. Coaja de cartof este plina de beneficii, acolo regasindu-se cantitati mari de fier, fibre si folati. Cu cat cartoful este mai pigmentat, cu atat coaja acestuia este mai benefica pentru organism. Bucura-te de aceasta perioada si consuma cat mai multi cartofi noi, pe care nu trebuie sa ii cureti. Ii poti pregati la cuptor, fierti sau chiar prajti.
4. Castravetii. Coaja de castravete contine calciu, magneziu, fosfor, vitamina A si vitamina K. In plus, cea mai mare cantitate de fibre din castraveti provine din coaja, miezul fiind in mare parte alcatuit din apa.
5. Strugurii negri. Ai obiceiul de a curata strugurii de pielita? Afla ca in aceasta se afla resveratrol, o substanta importanta care impedica dezvoltarea celulelor canceroase si imbunatateste activitatea creierului.
Sursa foto: huffingtonpost.ca
BONUS: Ce contin codurile de pe fructe. Evita-le pe ultimele
Toata lumea iubeste fructele, iar cele exotice sunt adorate de catre copii. Iata cum sa le alegi pe cele mai bune, in functie de codurile de pe fructe care apar.
Pentru ca anual sute de mii de tone de fructe si de legume sunt importate zilnic, producatorii sunt obligati sa treaca niste coduri pe ele. Pe cutii sau chiar pe fructe, aceste coduri pot da informatii pretioase despre originea lor.
Pana sa ajunga in tara, aceste fructe parcurg mii de kilometri pe apa sau in aer, asa ca de multe ori sunt trimise necoapte. Acest proces are loc chiar pe drum.
Daca unele dintre fructe sunt inofensive si pot fi consumate in siguranta, altele sunt pline de pesticide. Pe acestea din urma ar trebui sa evitati sa le dati, mai ales, copiilor.
Bananele, mango, perele, lamaile, portocalele si avocado sunt niste fructe extrem de sanatoase pentru copii. Iata, insa, ce ascund codurile de ambalaje.
In cazul in care observi ca exista numai patru cifre pe stickerul lipit de fruct, atunci acesta a fost produs cu ajutorul tehnologiilor moderne. Altfel spus, pentru producerea acelui fruct s-au folosit cantitati importante de pesticide si fertilizatori.
Ce secrete ascund codurile de pe fructe
Daca un fruct contine un sticker in care se regasesc numai cinci cifre, trebuie evitat imediat. Acest fruct este modificat genetic. Bananele, pepenii galbeni si papaya sunt, mai ales, modificate genetic.
In cazul in care un fruct are un sticker format din cinci cifre, iar prima dintre ele este 9, atunci acest fruct este crescut fara chimicale. Fiind crescut organic, acest fruct este sigur pentru copii si pentru adulti.
Exista, de asemenea, multe fructe fara acele stickere pe ele. Pot fi periculoase consumului. Este obligatoriu ca fructele importate sa aiba intotdeauna un abtibild pe ele. In cazul in care nu le contin sau sunt indepartate de pe fruct, cel mai bine ar fi ca aceste fructe sa fie evitate.