Connect with us

Revistateo.ro

5 MITURI. Ce stiai gresit despre hidratare si deshidratare

Stiri

5 MITURI. Ce stiai gresit despre hidratare si deshidratare

5 MITURI. Ce stiai gresit despre hidratare si deshidratare

Primim sfaturi despre cum si cata apa trebuie sa bem zilnic pentru a fi hidratati in mod permanent. Dupa cum deja stim de la mama natura, celulele nu functioneaza fara a fi hranite cu apa, fapt pentru care s-au lansat de-a lungul timpului mai multe mituri privind hidratarea si deshidratarea. Iata 5 dintre acestea si adevarul lor!

DESHIDRATAREA NU ESTE ATAT DE PERICULOASA PE CAT NI SE SPUNE
Atunci cand vorbim despre lipsa de apa din organismul nostru, apar diferite probleme: ameteli, dureri de cap, scaderea volumului de urina sau de transpiratie, practic ne uscam incet-incet. Acest lucru este deranjant insa nu periculos. Singurele complicatii serioase apar atunci cand din cauza lipsei totale de apa apar lesinurile si problemele cu vasele de sange supraincalzite. Insa, deshidratarea cu apa poate fi anihilata cu orice alt lichid suplimentar, fie ca este vorba de o inghetata sau un iaurt de baut rece.

CITESTE SI: „DESHIDRATAREA ACCENTUEAZA RIDURILE”

DACA ITI ESTE SETE, ESTI DESHIDRATAT
Nu este tocmai asa. Tocmai prin faptul ca este sete, creierul iti semnaleaza ca risti o deshidratare intensiva. „Cand devii insetat, deficitul de apa din corpul tau este ceva obisnuit – este un senzor foarte sensibil”, afirma dr. Stanley Goldfarb, profesor de medicina la University of Pennsylvania. Cea mai sigura metoda de a raspunde pozitiv acestui semnal al creierului este si cea mai simpla: bea apa de fiecare data cand iti este sete.

TREBUIE SA BEM 8 PAHARE DE APA IN FIECARE ZI
Institutul de Medicina din Statele Unite recomanda consumul a trei litri de apa pe zi pentru barbati si 2,2 litri pentru femei. Aceiasi specialisti spun ca acesta este volumul normal pentru orice om, chiar si daca nu esti insetat. Mai putin cunoscut este faptul ca 20% din consumul zilnic de apa provine din mancare, din alimente cu continut apos mare precum castravetii sau pepenii, ori rosiile.

URINA LIMPEDE ITI SPUNE CUM STAI CU APA DIN ORGANISM
Trebuie sa fii atent la culoarea de galben pal a urinei pentru a sti daca esti deshidratat sau nu. Lawrence Armstrong, profesor la Human Performance Laboratory (Laboratorul de Performante Umane) al University of Connecticut, a realizat o diagrama a culorii urinei, pentru a masura deshidratarea. Consultand aceasta diagrama, vei descoperi daca esti hidratat sau nu.

SUPRAHIDRATAREA, PERICULOASA?
Consumul exagerat de apa duce, intr-adevar, la un pericol. Daca veti consuma mai mult decat normalul de apa zilnic, exista riscul de hiponatremie, adica umflarea celulelor datorita nivelului ridicat de sodiu. Este ca si cum ti-ai inabusi nasul cu prea multa apa si nu mai poti respira. Simptomele sunt starile de confuzie, greata, dureri de cap si senzatia de voma constanta (corpul iti cere practic sa elimini apa in exces).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top