Sanatate
5 mituri despre diabetul tip 2 si adevarul din spatele lor
In prezent, diabetul zaharat de tip 2 este una din afectiunile cele mai raspandite din lume, si se estimeaza ca pana in 2030, 7,7% din populatia globului va suferi de diabet zaharat (439 milioane de adulti). Lipsa de informatii medicale si teama de necunoscut ajung sa ii faca pana si pe adultii rationali sa creada in mustrarile pe care le spun de obicei copiilor: „Nu manca zahar, ca faci diabet”.
Dar oare cat de adevarate sunt aceste mituri si care este realitatea? Prof. Dr. Catalin Copaescu, fondatorul chirurgiei bariatrice din Romania, ne ajuta sa risipim, rand pe rand, nelinistile.
Mitul 1. Daca mananc dulciuri, fac diabet
In prezent nu s-a demonstrat o relatie directa intre consumul de zahar si diabet. Desigur, asta nu inseamna ca e recomandat sa avem o dieta hipercalorica, cu grasimi in exces si dulciuri concentrate. Ciocolata, produsele de patiserie, inghetata, prajelile si bauturile carbogazoase predispun la obezitate, ce creste riscul de diabet zahar de tip 2.
Diabetul poate fi o tulburare alimentara, dar si o tulburare a celor trei tipuri de metabolism – proteic, lipidic si glucidic. De obicei, primul ce se altereaza la pacientii cu diabet este profilul lipidic, urmat de cel glucidic si, in final, de cel proteic.
Ca de obicei, secretul sta in moderatie. O alimentatie echilibrata si o hidratare corespunzatoare ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si sa ne bucuram in continuare de mancarurile preferate.
Tu stii care e cea mai eficienta solutie pentru tratarea obezitatii si a diabetului zaharat tip 2?
Alimente pentru diabetici. Cele 5 produse care reduc nivelul de zahar din sange
Mitul 2. Diabetul zaharat de tip 2 nu se mosteneste pe cale genetica
Fals. Diabetul zaharat de tip 2 poate fi si el mostenit genetic, cel mai adesea pe linie paterna. Totusi, acesta depinde mai mult de factorii de mediu decat de alcatuirea genetica. De regula, persoanele cu varste peste 40 de ani sunt mai expuse acestei afectiuni daca tatal sau bunicul patern sufera de diabet.
In cazul in care este prezent doar pe linie materna, incidenta este mai scazuta, dar riscul nu dispare complet. Conform unui studiu Omnibus efectuat pentru echipa de medici specialisti in chirurgie bariatrica condusa de Catalin Copaescu, romanii ce sufera de diabet sunt in proportie de 61% femei, si 39% barbati.
Mitul 3. Daca am peste 30 de ani, nu mai pot face diabet zaharat de tip 2
Gresit. Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt provocate de factori diferiti si au manifestari diferite.
In timp ce diabetul de tip 1 apare prin deteriorarea sistemului autoimun si se poate instala de la o varsta frageda, diabetul de tip 2 este cel mai adesea asociat cu o tulburare alimentara si apare in special dupa varsta de 40-45 de ani. Dintre romanii diagnosticati cu diabet, 70% sufera de diabet zaharat de tip 2 ca urmare a obezitatii.
Mitul 4. Diabetul nu imi poate afecta vederea
Fals. Diabetul zaharat este caracterizat prin hiperglicemie, cu alte cuvinte cresterea glucozei din sange peste pragul de 126mg/dl. Hiperglicemia de durata duce la schimbarea structurii celulelor ce transporta oxigenul si nutrientii in organism. Aceasta duce la comprimare vaselor de sange din corp, cu precadere a celor de mici dimensiuni. Astfel, ochiul este primul afectat in cazul unui diabet zaharat de tip 2 necontrolat.
Pacientii cu diabet dezvolta frecvent retinopatia diabetica (initial neproliferativa, apoi proliferativa), care poate duce la orbire. De altfel, s-a observat ca cea mai frecventa cauza a orbirii la adulti este diabetul zaharat de tip 2.
Citeste continuarea in pagina urmatoare