Connect with us

Revistateo.ro

Celebrul medic Monica Pop atrage atentia ca anumite obiceiuri pot afecta vederea. Aceste practici banale pot duce chiar la pierderea vederii, daca nu sunt luate in considerare.

Sanatate

5 obiceiuri care pot afecta vedere, potrivit medicului Monica Pop

Celebrul medic Monica Pop atrage atentia ca anumite obiceiuri pot afecta vederea. Aceste practici banale pot duce chiar la pierderea vederii, daca nu sunt luate in considerare.

In primul rand, cafeaua mult prea tare este responsabila de scaderea vederii. Un studiu publicat recent in revista ”Investigative Ophthalmology&Visual Science” arata ca cei care obisnuiesc sa bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucom – boala degenerativa a nervului optic, care duce la pierderea vederii.

”Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstrictie, adica strange vasele de sange, ducand la cresterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai putin importanta, si o cana de cafea tare poate avea acest efect. Sfatul meu pentru toata lumea e sa bea cafea decofeinizata sau, daca nu se pot abtine, sa combine cafea cu cofeina cu cea fara cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

2. Pe locul al doilea se afla fumatul excesiv. Fumatorii inraiti au un risc de patru ori mai mare decat nefumatorii sau ex-fumatorii sa sufere de degenerescenta maculara. Apare, de regula, la cei peste 50 de ani. Insa fumatul poate grabi cu zece ani declansarea ei.

3. „Un nivel ridicat al colesterolului, ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi, si hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare. Acestea pot produce si leziuni degenerative oculare care duc in final la orbire”, adauga medicul oftalmolog Monica Pop.

Anticonceptionalele, printre lucrurile care pot afecta vederea

4. Printre multele categorii de medicamente pe al caror prospect se regasesc si efecte secundare ca tulburarile de vedere se afla si anticonceptionalele. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticonceptionalele, inclusiv cele de noua generatie.

Monica Pop / foto: Facebook

Monica Pop / foto: Facebook

”Singurii care le recomanda in continuare sunt ginecologii, fara a lua in calcul ca riscul de accidente cerebrale e foarte mare atat in cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cat si in cazul femeilor sanatoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizeaza oftalmologul.

Alte medicamente care cresc presiunea intraoculara sunt cele de tip Viagra, antidepresivele si somniferele, cele care trateaza ulcerul si toate medicamentele ce provoaca uscaciunea gurii.

”Acestea din urma contin atropina si beladona, contraindicate in glaucom. Acum cativa ani, intr-o singura noapte, mi-au venit sapte pacienti cu pupilele dilatate si vedere proasta. Nu luasera niciun medicament, nu sufereau de nicio boala. Toti mancasera un anumit tip de halva cu beladona”, exemplifica medicul.

5.  Dr. Monica Pop mai spune si faptul ca unele cazuri rare de orbire brusca pot trada anumite boli grave, precum tumori la creier sau accidente cerebrale.

Articole pe aceeasi tema:

Semnele care arata ca suferi de sindromul ovarelor polichistice

5 simptome suprinzatoare atunci cand suferi de diabet

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top