Stiri
5 obiceiuri unice de Paști din Ardeal
5 OBICEIURI UNICE DE PAȘTI DIN ARDEAL. Obiceiurile și tradițiile de Paști în Ardeal sunt precedate de cele care au loc în Postul Mare, cel mai important post al creștinilor în întregul an. Cele mai multe dintre obiceiurile vechi sunt păstrate azi mai mult în centrul țării, zona Sibiu-Brașov fiind recunoscută pentru păstrarea datinilor.
Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare pentru creștini, vorbind despre jertfa (moartea) și bucuria (învierea) fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Iată câteva obiceiuri importante din Ardeal, de Paști, pe care e posibil să nu le fi știut:
1. PRINSUL VERILOR ȘI VERUȚELOR
Acest obicei are loc în Sâmbăta Sfântului Teodor, prezent mai ales în Mărginimea Sibiului. Acest obicei îi ridică pe copii la gradul de veri și verișoare toată viața, după ce vin cu farfurioare cu grâu dulce rostind anumite versuri specifice primăverii și sărbătorilor Pascale.
CITEȘTE ȘI: 5 LUCRURI DE FĂCUT DE PAȘTE PE VALEA PRAHOVEI
2. MIRONOSIȚELE
Sceneta cu mironosițele care plângeau la mormântul Domnului are loc an de an în multe comunități din Ardeal. Această scenă este pusă în joc în Noaptea de Înviere, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Obiceiul este unul nemuritor mai ales pentru satul Rod din regiunea Săliște (Sibiu).
3. CASA LUI IISUS HRISTOS
După ce niște păstori au ajuns în secolul XIX la Ierusalim, la mormântul Domnului, aceștia au fost impresionați de mormântul Fiului lui Dumnezeu din Țara Sfântă și au adus din Israel câteva ramuri care aveau să devină podoabele cu care se reconstruia simbolic casa Domnului. Casa Domnului se construia în trecut în vinerea Mare de Paști, în biserică, iar la mormânt se închinau toți creștinii care pășeau pragul bisericilor.
4. JUNII BRAȘOVULUI COLINDĂ LUMEA DE PAȘTI
Junii din Șcheii Brașovului sunt împărțiți pe 6 grupe: Tineri, Bătrâni, Albiori, Roşiori, Dorobanţi, Curcani şi Braşovecheni. Fiecare grupare asistă la Slujba de Înviere, după care cântă „Hristos a înviat” și pornesc la ”colindat” după ouă roșii, stropind fetele și femeile din fiecare casă cu parfum.
5. ARUNCAREA CU BUZDUGANUL ȘI CĂPITANUL ILIE BIRT
Aceiași juni continuă respectarea datinilor de Paște și în marțea din săptămâna luminată. Junii se întâlnesc în fața bisericii și la Troița lui Ilie Birt unde cântă „Hristos a înviat” de trei ori. Aici se joacă hora și se aruncă cu buzduganul, după care pornesc spre Casa Prundului la o veche troiță unde cântă din nou, de trei ori, „Hristos a înviat!”.