Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

A murit actorul Ilie Gheorghe, faimos pentru rolul lui Faust

Actorul Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit unor reprezentanţi ai Festivalului „Shakespeare” de la Craiova.

Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului.

„A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe„, a spus Boroghină pentru Agerpres.ro.

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

Citește și: Cauza morții lui Mihăiță. Elena Ploieșteanu rupe tăcerea: „Nu a murit de boala lui!”

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete – printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se „Faust” – Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu.

La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile „Vreme trece, vreme vine …” după Mihai Eminescu şi „Oratorii pisicilor turbate” după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Marin Sorescu l-a considerat pe Ilie Gheorghe cel mai bun actor care l-a interpretat pe Iona.

Ilie Gheorghe a jucat rolul lui Dumitru lui Nae în „Moromeții”

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum „Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi „Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

Citește și: EXCLUSIV. Elena Ploieșteanu, prima reacție după ce s-a aflat că a murit Mihăiță: „Miercuri sau joi va fi înmormântarea”

Ilie Gheorghe în Moromeții

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top