Connect with us

Revistateo.ro

Pictorul Paul Gherasim a murit la varsta de 91 de ani. El a fost unul dintre cei mai apreciati artisti plastici contemporani din Romania.

Stiri

A murit Paul Gherasim, pictor distins cu „Crucea Patriarhala”

Paul Gherasim a murit, a anuntat directorul Muzeului National al Taranului Roman (MNTR) pe contul sau de Facebook.

„Cu imensa tristete anunt trecerea la cele vesnice a unui mare prieten al MNTR, un om pe care l-am admirat si il admir si acum, bucurandu-ma ca am avut sansa sa il cunosc. Cu doar 8 zile in urma, la MNTR, a avut loc lansarea celui mai recent album al carui autor a fost Domnul Paul. Dumnezeu sa-l odihneasca”, a scris Virgil Stefan Nitulescu, director MNTR, pe Facebook.

Pictorul Paul Gherasim a fost unul dintre cei mai apreciati artisti plastici contemporani. S-a nascut pe 25 iunie 1925 in localitatea suceveana Botesti. In anul 1965, a avut prima expozitie personala, la Galeria Galateea. De atunci, a participat in permanenta la manifestari plastice din muzee si galerii din tara si strainatate, obtinand numeroase premii, burse de studii.

De-a lungul activitatii sale, Paul Gherasim a primit mai multe premii de seama. Astfel, in anul 1946, a fost distins cu premiul al doilea al „Salonului de Primavara”, pentru Pictura; in anul 1961, a obtinut premiul pentru Pictura, al Uniunii Artistilor Plastici; in anul 1972, a primit premiul revistei „Arta”; in anul 1979, el a fost onorat cu Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici; in anul 1995, a primit premiul „Ion Andreescu”, al Academiei Romane; in anul 2001, a fost cinstit cu ordinul „Steaua Romaniei”, in grad de Comandor.

Paul Gherasim a fost un om credincios, cu frica lui Dumnezeu. Intr-un acordat evz.ro, in urma cu cativa ani, el spunea ca se inspira foarte mult din creatia Domnului.

Citeste si: A murit cantaretul Alexandru Jidveianu

Citeste si: A murit legenda teatrului romanesc

„Creatia Lui Dumnezeu este cartea deschisa a pictorului. E o mare carte natura. Pe care o tot deschizi, o tot deschizi si tot ai de citit. In ea descoperi incontinuu frumusetea. Si natura, prin frumusetea ei, se indreapta spre frumusetea nevazuta. Dumnezeu a lasat in jurul nostru, spre bucuria noastra, a lasat natura, dar aceasta este lumea vazuta. Si pe lumea aceasta vazuta, prin darul credintei, Dumnezeu indreapta credinta spre cele nevazute”, spunea Paul Gherasim.

In anul 2002, maestrului i-a fost daruita „Crucea Patriarhala”, distinctie acordata de Patriarhia Romana.

Priveghiul (miercuri şi joi) si slujba de inmormantare a lui Paul Gherasim (vineri, 5 august, ora 11.00, dupa Sfanta Liturghie) vor avea loc la Manastirea Stavropoleos din Bucuresti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top