Connect with us

Revistateo.ro

Acest factor determina riscul aparitiei cancerului la san cu 60%

Sanatate

Acest factor determina riscul aparitiei cancerului la san cu 60%

Cancerul mamar este o boala ce se poate dezvolta atat la femei cat si la barbati. Acesta poate aparea la orice varsta, dar probabilitatea de imbolnavire creste odata cu varsta la femei.

Cancerul mamar nu depinde de mostenirea genetica, se arata in studiile efectuate unde 85% din femeile diagnosticate nu prezinta istoric familial cu antecedente ale acestei boli.

Cand vine vorba de cancerul la san, toti medicii sunt de acord asupra unui lucru: pentru a-ti reduce riscul de imbolnavire, ar trebui sa iti menti o greutate sanatoasa. Prea multe kilograme pot creste sansele de a face cancer la san de la 30% la 60%., spune Carolyn Aldigé, de la Fundatia de Prevenire a Cancerului. Mai ingrijoratoare este grasimea abdominala care creste riscul cu 43%.

Din pacate celulele de grasime nu doar iti ataca aspectul fizic, ci si pompeaza estrogen in plus, anunta Karen M. Basen-Engquist, de la Universitatea din Texas, Centrul de Cancer MP Andreson. Iar cu cat mai mult estrogen circula prin corp de-a lungul vietii, riscul de cancer la san creste, spune Graham Colditz, de la insistutul de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Washington de la Scoala de Medicina din St. Louis.

In plus, fiind supraponderali sau obezi inseamna ca oferiti un mediu propice pentru celulele canceroase in dezvoltare, explica Lee W. Jones, de la Insistutul de Cancer Duke: “Asta inseamna foarte multa insulina, foarte multa glucoza si foarte multe inflamatii, care toate conspira pentru a accelera dezvoltarea celulelor canceroase odata ce apare o malignitate”.

Care este o greutatea sanatoasa? Pentru moment, cea mai buna masura este indicele de masa corporala. Nu este cea mai perfecta masura, dar va poate arata daca sunteti in directia gresita, spune Elisa Port, de la Centrul Mamar din Dublin. Daca esti obez sau suspectezi ca esti supraponderal, nu pierde niciun moment si incepe sa slabesti urmand sfaturi de nutritie si fitness de la persoane abilitate. Si tine minte, “cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si pentru a micsora riscul de cancer la san in urmatoarele 12 luni este sa nu cresti in greutate”, Graham Colditz.

Afla daca ai greutatea potrivita

Afla daca ai greutatea potrivita

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top