Connect with us

Revistateo.ro

Acestea sunt cele mai bune cărţi ale ultimului deceniu

Stiri

Acestea sunt cele mai bune cărţi ale ultimului deceniu

Iată aşadar Top 12 cele mai citite cărţi ale acestui deceniu:

12. Jeffrey Eugenides, Middlesex (2002). La 14 ani, Calliope Stephanides descoperă că are o mutaţie recesivă rară care face ca aeasta să fie pseudo-hermafrodit. Considerând că are un creier de bărbat, face schimb de gen şi devine… Cal. Într-un limbaj exuberant, Eugenides vorbeşte despre credinţă şi liberul arbitru în povestea lui Cal. Până la urmă condiţia lui Cal îi va oferi acestuia un cadou aproape mitic – „abilitatea de a comunica între genuri, de a vedea nu cu monoviziunea unui sex, ci prin stereoscopul amândurora”. Romanul a fost răsplătit cu un premiul Pulitzer şi a fost vândut în milioane de copii.

11. Zadie Smith, White Teeth/ Dinţi albi (2000). Smith, în vârstă de 23 de ani, a reuşit să uimească lumea literară cu primul ei roman. Dinţi albi, care a câştigat premiile pentru carte ale Whitbread şi Guardian, îşi desfăşoară acţiunea la Londra, unde Archie Jones şi Samal Iqbal, prieteni din timpul serviciului militar din Al Doilea Război Mondial, s-au stabilit pentru a-şi creşte familiile. La un moment dat, Archie încearcă să se sinucidă în ziua Anului Nou din 1975, reuşind să fie salvat de proprietarul unei măcelării. Romanul e din ce în ce mai plin cu scene şi personaje vivide, înfăţişând un portret al Londrei postcoloniale multiculturale.

10. Chimamanda Ngozi Adichie, Half of a Yellow Sun/ Jumătate de soare galben (2006). Acesta este al doilea roman roman al său, fiind inspirat din trecutul ancestral al autorului. Mai exact, scrie despre conflictul din Biafra, care a traumatizat Nigeria timp de trei ani. Romanul este relatat din punctul de vedere al unor surori gemene, Olanna şi Kainene, un jutor de casă de doar de 13 ani şi Richard, un expat britanic. „Romanul lui Adichie este un tur de forţă, din punct de vedere artistic şi intelectual”, declara criticul Walton Muyumba,

9. Ian McEwan, Atonement/ Ispăşire (2001). Romanul tulburător începe cu o zi de vară din 1935, când Briony, de 13 ani, îi arată mamei una din piesele pe care a scris-o ca să o joace cu cei trei veri ai săi. „Briony era departe de a şti atunci, dar acesta a fost cel mai înalt punct de împlinire al proiectului”, scrie McEwan. „Nu s-a apropiat cu nimic de satisfacţie, tot ce a urmat a fost vise şi frustrare”. De aici porneşte o adevărată dramă, în momentul în care Briony vede cum verişoara ei de 15 ani Lola este atacată în pădure. Pe măsură ce autorul urmăreşte evoluţia acestor personaje pe parcursul a 60 de ani, căutarea lui Briony pentru mântuire, care în urma a celor vazute reuşeşte să schimbe destinele celorlalte personaje, evoluează într-o adevărată meditaţie asupra puterii artei.

8. Ben Fountain, Billy Lynn’s Long Halftime Walk/ Plimbarea lungă de la pauză a lui Billy Lynn (2012). Câştigător al premiului National Book Critics Circle, romanul de debut al lui Foutain se distinge prin „pura sa veselie înţeleaptă”, notează criticul Steven G. Kellman. Opt soltaţi incepători, proaspăt întorşi dintr-un schimb de focuri, sunt „botezaţi” eroi de război de către Fox News şi sunt trimişi într-un tur al victoriei de două săptămâni prin America, care se încheie cu un onor militar în timpul pauzei unui meci de fotbal. Fountain ne oferă un narator în persoana tânărului de 19 ani, Billy Lynn. „E oarecum ciudat”, îi spune la un moment dat unei majorete, „să fii onorat pentru cea mai rea zi din viaţa ta”.

7. Jennifer Egan, A Visit from the Goon Squad/ O vizită de la brigada teroristă (2010). Cu acest roman Egan a câştigat premiul National Book Critics Circle şi premii Pulitzer. „Timpul este teroristul secret, cel pe care îl ignori pentru că eşti atât de ocupat să îţi faci griji pentru bătăuşii din faţa ta”, spunea autoare. Colette Bancroft, editor literar la The Tampa Bay Times, a ales cartea lui Egan „nu doar pentru că este un experiment în formă splendid scris care are un succes răsunător, dar pentru că secolul 21 este subiectul său esenţial. Egan juxtapune teme literare atemporale, cel mai notabil călătoria inexorabilă de la tinereţe la îmbătrânire, cu o explorare a felurilor în care o lume rapid schimbătoare reformează experienţa umană. Este un roman care e clarvăzător, surprinzător, înţelept şi pur şi simplu o lectură explozivă.”

6. Michael Chabon, The Amazing Adventures of Kavalier & Clay/ Aventurile uluitoare ale lui Kavalier şi Clay (2000). Cartea spune povestea lui Joe Kavalier, un artist al evadărilor în stilul Houdini, care fuge în 1939 din Praga ocupaţiei naziste şi ajunge în New York. Alături de vărul său Sammy Clay, lansează epoca de aur a benzilor desenate când inventează un personaj supererou numit Escapistul. „Romanul cuprinzător, propulsiv şi cu poveşti multiple este excelent scris, bogat emoţional şi profund din punct de vedere istoric şi moral”, a declarat editorul-şef al Booklist, Donna Seaman.

5. Jonathan Franzen, The Corrections/ Corecţii (2001). Câştigătoare a unui premiu US National Book, această serie fost printre primele romane care au surprins spiritul primei decade a secolului. Scriitoarea New York Times Carmela Ciuraru afirmă „Franzen şi-a asigurat locul ca scriitor american major.” Laurie Hertzel, editor-şef literar al Minneapolis Star-Tribune, adaugă: „Romanul ăsta mare, întins şi îmbelşugat cu unele dintre cele mai importante teme din primii ani ai acetui mileniu – incertitudinea economică, conflictele dintre părinţi şi copiii lor de vârstă mijlocie aflaţi în derivă şi problemele enorme ale unei societăţi îmbătrânitoare care a trecut de floarea vârstei.”

4. Marilynne Robinson, Gilead (2004). John Ames, reverend într-un oraşel din Iowa, îi descrie fiului său viaţa şi moştenirea sa anti-sclavie. „Nu mă pot gândi la un romancier în viaţă care să scrie mai serios şi mai profund despre credinţa religioasă, care a devenit un subiect aproape tabu în literatura contemporană”, scrie criticul Dawn Raffael, care a clasat romanul lui Robinson pe primul loc în lista sa. „Robinson este şi un scriitor de idei, şi un stilist excelent al prozei, investigând marele întrebări din spaţiul intim al familiei şi comunităţii.

3. Hilary Mantel, Wolf Hall (2009). Romanul, care reimaginează Europa secolului 16 văzută din perspectiva lui Thomas Cromwell , a câştigat mai multe premii, precum Man Booker şi National Book Critics Circle. „Excelenţa repovestirii unei poveşti vechi este frumos ilustrată în examinarea fără cusur a lui Mantel făcută asupra puterii prin progresul lui Thomas Cromwell”, notează criticul Karen R Long.
2. Edward P Jones, The Known World/ Lumea cunoscută (2003). Acţiunea are loc în 1855 pe plantaţia lui Henry Townsend – născut sclav, care între timp a devenit proprietar de sclavi . Townsend cântăreşte în permanenţă viitorul plantaţiei sale din Virginia şi al sclavilor săi, pe care îi tratează exact în felul în care a fost tratat la rândul său. „Din lectura mea, Lumea cunoscută este cel mai bun roman american publicat în secolul 21 – o operă uluitoare despre oameni care experimentează şi supravieţuiesc sclaviei Americane”, a declarat criticul Walton Muyumba.

1. Junot Díaz, The Brief Wondrous Life of Oscar Wao/ Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao (2007). Câştigătorul acestui clasament este totodată şi primul roman al lui Junot Diaz, care îl înfăţişeză pe un tocilar de ghetou din New Jersey, pe numele său Oscar, care visează să fie Tolkienul dominicano-american şi să găsească dragostea. „E ceva mare pentru mine să mă îndrăgostesc de o carte când ADN-ul ei este science-fiction, fantezie şi testosteron”, spune Elizabeth Taylor, editorul literar la The Chicago Tribune. „Aceasta e numai a doua carte a unui autor latin care a primit premiul Pulitzer în ficţiune”, noteză criticul Rigoberto Gonzalez.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top