Connect with us

Revistateo.ro

Adevărul despre febra musculară

Dieta si Sport

Adevărul despre febra musculară

Intr-adevar, poti gasi articole bune sau mai putin bune, dar cu toate acestea, am observat ca mai exista persoane care inca se sperie de acesta febra, nu stiu ce este de fapt sau ce semnifica si nu stiu cum sa grabeasca disparitia acesteia. Avand atata informatie doar la un click distanta, sa mai existe persoane care cred ca febra musculara trece cu o aspirina, este trist.
Dar sa revenim la ale noastre !
Mi-am propus ca in acest articol sa va fac sa intelegeti ce este febra musculara, cand apare, de ce apare si cum se amelioreaza sau cum trece, fara termeni de specialitate, fara cuvinte pompoase si fara sa ne complicam prea mult.

Ce este febra musculara?
Fiecare dintre noi a avut macar o data in viata febra musculara si cu totii am observat cum se manifesta aceasta. Este acea senzatie mai putin confortabila, dureroasa care apare in zona muschiului solicitat in urma unei activitati fizice, referindu-ma in special la cei care se antreneaza.

Cand si de ce apare?
Aceasta apare in urma solicitarii unui muschi sau a unui grup de muschi la un efort cu care acestia nu erau obisnuiti. Cu alte cuvinte, dupa 12-24 de ore de la un antrenament solicitant va trebui sa te astepti la aparitia febrei musculare. Din experieta proprie va pot spune ca punctul maxim al febrei este atins in a 3a zi si dureaza intre 4 si 7 zile. Insa toate acestea variaza de la o persoana la alta, in functie de ce alimentatie are, cat timp acorda odihnei si cum isi organizeaza antrenamentele.
Dupa un efort fizic sustinut, muschii solicitati suporta la nivelul fibrelor musculare anumite microtraume sau anumite fisuri ducand astfel la senzatia de febra musculara. Aceste fisuri de la nivelul fibrei musculare au nevoie de timp pentru a se vindeca si astfel observam cat de important este sa ne antrenam inteligent. Nu te poti antrena in fiecare zi la fel, la aceeasi intensitate sau sa lucrezi aceiasi muschi, deoarece acestia au nevoie de recuperare si refacere.

Am tot auzit printre cei/cele care frecventeaza salile de fitness ca o febra musculara este o asigurare ca ai avut un antrenament eficient. Aceasta afirmatie este discutabila deoarece nu toti functionam la fel cand vine vorba de antrenamente. Astfel, am intalnit persoane care fac febra musculara si au progrese, dar am intalnit si persoane care nu fac febra musculara, dar si acestea au progrese.
Sunt de parere ca o febra usoara este un idicator de luat in seama. Astfel, daca te confrunti cu o febra musculara puternica inseamna ca ai avut parte de un antrenament mult prea intens pentru tine sau daca nu ai facut febra este posibil ca acel antrenament sa fie mult prea slab.

Cum trece sau cum grabim trecerea febrei musculare?
De la inceputul articolului imi doream sa ajung cat mai repede la raspunsul acestei intrebari. Multi mi-au pus aceasta intrebare si pe multi i-am auzit avand raspunsul gresit la aceasta intrebare.
Oameni buni, febra musculara nu trece cu aspirina, antiinflamatoare sau mai stiu eu cu ce alte pastile recomandate de catre un prieten pe simplu motiv ca „la el a mers”.
Puteti alege intre doua cai:
1.Fie asteptati 4-7 zile si va trece de la sine;
2.Fie grabim trecerea acesteia.
Dupa cum vedeti, nu putem alege sa dispara ca prin magie sau folosind vreo pilula magica.
Presupunand ca nu vreti sa asteptati 4-7 zile sa treaca febra de la sine, va voi da niste sfaturi utile si de luat in seama pentru a grabi acest proces. Le voi enumera pentru a le intelege mai bine.

1.Nu renunta sa mai faci miscare!
Multi sunt tentati sa se opreasca din a mai merge la sala dupa ce simt aceasta febra, ceea ce le va ingreuna refacerea. Daca totusi alegeti sa luati in considerare sfatul, tineti cont ca intensitatea exercitiilor trebuie sa fie mai mica. Puteti alege o alergare usoara, un mers alert sau inotul.

2.Consuma proteine si carbohidrati de calitate
Pentru a grabi refacerea va trebui sa iei in considerare ca mesele tale vor trebui sa contina mancare bogata in proteine si carbohidrati complecsi. (Exemple de surse proteice de calitate: pui, curcan, peste, vita, porc. Exemple de carbohidrati complecsi: orez brun, fasole, linte etc.)

3.Bea APA !
Dupa cum vedeti, hidratarea este extrem de importanta si aici.

4.Nu uita de stretching si de masaj
Fa-ti timp pentru exercitiile de stretching si astfel vei evita aparitia unei febre musculare puternice si in acelasi timp te poate ajuta la ameliorarea uneia deja active.
Masajul este una din metodele foarte eficiente pentru a grabi trecerea febrei musculare.

5.Baia calda
O baie calda te va ajuta sa te relaxezi si automat va contribui la disparitia efectelor neplacute produse de febra musculara.

6.Odihneste-te !
Nu neglija acest aspect. Ai nevoie de 7-8 ore de somn pentru a te reface si pentru a fi gata pentru o noua zi.

Dupa cum vedeti, febra musculara are leac. Intra-devar, nu este exact ceea ce ne asteptam. Trece, dar trebuie sa ne implicam putin mai mult.
Intelegeti ca trebuie sa treceti si prin asta pentru a avea rezultatele dorite. Acesta este unul din motivele pentru care la sala „e greu” si pentru care nu multi au continuitate.

Pana data viitoare va astept pe: www.facebook.com/trainwithzetu sau pe ziuaz.bogdan@gmail.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top