Connect with us

Revistateo.ro

La data de 15 august, crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Marie Mare. Aceasta mare sarbatoare are o multitudine de superstitii respectate cu sfintenie de credinciosi, inca de la inceputul postului.

Stil de viata

Ce sa nu faci in postul Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Fecioarei Maria. In aceasta zi, credinciosii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria pentru sanatate, spor si vindecarea bolilor. In seara dinaintea sarbatorii se savarsesc in toate bisericile Vecernia cu Litie si chiar Privegherea intreaga, adica si slujba Utreniei, urmata de cantarea Pohodul Maicii Domnului.

Postul incepe anul acesta pe 1 august. Iata ce nu este bine sa faci!

In Postul Sfintei Marii sunt interzise nuntile, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului.

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Nu este bine sa te certi, sa injuri sau sa iti vorbesti aproapele de rau.

De asemenea, nu este bine sa te intristezi din cauza faptului ca nu poti sa mananci de dulce.

Vezi si: Paraclisul Maicii Domnului. Rugaciunea Postului Sfintei Marii

Superstitii de Sfanta Marie

O serie de superstitii din batrani sunt pastrate cu sfintenie de credinciosi, in ziua Adormirii Maicii Domnului.

Citeste si: Postul Sfintei Marii 2016: traditii, obiceiuri si superstitii

Citeste si: Cea mai puternica RUGACIUNE a celui necajit catre MAICA DOMNULUI

Nu este bine sa iti tunzi parul

O superstitie straveche ne arata ca nu este bine sa ne tundem parul in aceasta zi sau sa il aruncam la gunoi. De asemenea, se spune ca nu e bine sa mergi inapoi, pentru ca acest lucru atrage intristarea Maicii Domnului si o face sa lacrimeze. In plus, femeile insarcinate trebuie sa fie foarte atente cum isi petrec aceasta zi. Ele nu au voie sa faca treburi in gospodarie sau sa gateasca la foc aprins si sa aprinda focul in soba sau in vatra cu doua zile inaintea sarbatorii. Se spune ca daca vor respecta aceste lucruri, ele vor avea o sarcina usoara, lipsita de probleme si vor da nastere unor prunci sanatosi.

Este interzis scaldatul in ape curgatoare

O alta supersitie din popor spune ca este interzis scaldatul in rauri din care au baut cerbii. Totodata, nu este bine ca in aceasta zi sa dormi in aer liber sau sa te certi cu cineva.

Nu se spune „la multi ani”

Este o zi în care Fecioara Maria s-a ridicat cu trupul la ceruri. De Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar mortii. In Muntenia si Oltenia s-a incetatenit obiceiul de a se sarbatori si onomastica, fapt ce nu este agreat de Biserica. Pentru cei mai multi, onomastica se sarbatoreste pe 8 septembrie, atunci cand Biserica sarbatorește Nasterea Maicii Domnului.

In ziua de Sfanta Marie este interzis sa muncesti

Este interzisa munca in gospodarie sau pe camp. Cei care nu respecta aceasta superstitie risca sa aiba paguba la recolte si sa li se imbolnaveasca animalele din ograda.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top