Sanatate
Afla ce tipuri de alimente pot ajuta in prevenirea Acneei
Acneea se produce atunci cand un exces de sebum ( o substanta uleioasa produsa de glandele care ung si umezesc pielea) blocheaza porii din piele la baza foliculilor parului, cauzand aparitia pe fata, piept, umeri si spate, a unor mici eruptii pline cu puroi. Pustulele, punctele negre si cele albe sunt caracteristice pentru aceasta afectiune care poate fi controlata cu simple masuri de ingrijire, cu medicamente de la farmacie sau sub supravegherea unui dermatolog. Desi majoritea formelor de acnee sunt usoare, in forma sa grava (acneea chistica), se produc cavitati si cicatrice permanente, in special daca leziunile pielii sunt scobite si stoarse. Una dintre cele mai obisnuite probleme ale pielii, acneea afecteaza in general adolescentii si tinerii adulti, desi sufera de acnee si unele persoane mai in varsta.
CITESTE SI: MIEREA TE AJUTA SA SCAPI DE COSURI
Cauze:
- Adesea, acneea este declansata de activitatea hormonala, care poate mari productia de sebum. Desi modificarile hormonale ale adolescentei ii fac pe tineri principalele victime ale acneei, sunt predispuse la aceasta si femeile insarcinate, la ciclu sau la menopauza.
- Anumite medicamente care pot afecta hormonii ( cum sunt steroizii sau contraceptivele orale), precum si stresul, pot contribui la producerea de exces a sebumului si ca urmare, la acnee.
Simptome:
- Aspect gras al fetei, pieptului si spatelui
- Aparitia de puncte negre
- Prezenta punctelor albe: deschiderea foliculului este infundata cu dop de grasime si acoperita cu piele de culoare normala, ducand la inflamare si infectie
- Acneea se poate agrava premenstrual
Prevenire si tratament:
- O parere proponderenta despre acnee este ca anumite alimente – ca pizza sau ciocolata – o pot inrautati; dar acesta este un mit. Exista, totusi, anumite alimente care pot ajuta la mentinerea unei stari optime de sanatate a pielii
- Multe afectiuni ale pielii reactioneaza la vitamina A, care pare sa aiba un efect benefic asupra cresterii si maturizarii celulare. Cele mai bune surse dietetice de vitamina A se gasesc in alimentele bogate in beta-caroten, care e transformat in corp in vitamina A.
- Deoarece una dintre caracteristicile acneei este inflamatia, acizii grasi esentiali pot ajuta la ameliorarea afectiunii prin impiedicarea producerii in corp a anumitor compusi inflamatori.
- Vitamina E ajuta la mentinerea unei pieli sanatoase combinandu-se cu seleniul pentru a promova o enzima numita glutation peroxidaza, care poate ajuta la reducerea inflamatiei.
- Zincul, mineral care produce imunitate, poate ajuta la ameliorarea acneei, probabil prin implicarea sa in metabolismul hormonilor, precum si prin rolul pe care il are in vindecare.
- Vitamina B6 poate fi utila in caz de acnee agravata de ciclul menstrual sau de menopauza
Plante:
Atentie! Nu folositi simultan plantele din lista urmatoare.
Uz intern:
- Papadie (capsule cu 300mg de pulbere) – O capsula cu apa, de 3 ori pe zi
- Ulei de luminita (capsule, 500mg) – 2 capsule cu un pahar de apa, de 3 ori pe zi, in timpul meselor
- Brusture (capsule cu 350mg de pulbere de radacina) – O capsula cu un pahar mare de apa, de 3 ori pe zi, inainte de mese. Dozajul poate fi crescut la 5 capsule pe zi. Nu administrati tratamentul copiilor sub 15 ani.
Uz extern:
- Aloe Vera – Aplicati o crema sau un gel pe baza de Aloe Vera de ori pe zi, conform instructiunilor de pe ambalaj
- Busuioc – Diluati 3 picaturi de ulei esential cu 10ml de ulei excipient. Aplicati pe zona afectata si repetati de 2-3 ori pe saptamana, seara devreme
- Lavanda – Diluati 3 picaturi de ulei esential in 10ml ulei excipient. Aplicati pe zona afectata de 3 ori pe saptamana, seara devreme
- Galbenele – Puneti 5g flori uscate intr-un litru de apa clocotita. Lasati sa infuzeze 5 minute apoi inmuiati o compresa in aceasta infuzie si aplicati de 2 ori pe zi.
Alimentatia
Consumati din belsug:
- Caise, cartofi dulci, dovleac, sparanghel – pentru continutul de betacaroten
- Avocado, banane, cartofi – pentru vitamina B6
- Carne de pasare, fructe de mare, tofu – pentru continutul de zinc
- Portocale, rosii, pepeni, ardei grasi – pentru vitamina C
- Nuci si alune – pentru seleniu
Reduceti consumul de:
- Ciocolata si dulciuri
- Gustari foarte sarate
- Alimente care contin zahar rafinat.