Connect with us

Revistateo.ro

Vreau să scap de pofta de dulce !

Stiri

SPECIALIST: Afla cum poți scăpa de pofta de dulce

O mică plimbare prin supermarket te face să vezi cât de multe probleme avem si cât de multe probleme vom avea de acum pe mai departe.

Nu îmi pot explica de ce s-a ajuns să avem atât de multe rafturi de dulciuri si de ce oamenii se grăbesc întâi acolo si abia dupa ce și-au refăcut „stocul” se hotărăsc să își cumpere si hrană adevărată. Ca să nu mai vorbim că pentru mulți oameni, hrana adevărată este reprezentată de pateuri, mezeluri si alte „otrăvuri”.

Zahărul rafinat este responsabil pentru anumite forme de cancer si pentru boala care macină din ce în ce mai mulți oameni, diabetul. O altă denumire dată zahărului rafinat este si otrava albă, deoarece acesta acționează ca si o otravă pentru corpul nostru, făcându-i rău.

Dezinteresul, lipsa de informare si lipsa unei educații în ceea ce privește alimentația corectă îi face pe mulți să facă alegeri greșite în această privință.

Pofta de dulce când apare ? De ce apare ? Cum o diminuăm ?

Nu de puține ori am simtit pofta obsesivă pentru dulciuri si nu de puține ori am simțit că această poftă este mult mai puternică decât vointa noastră. Cauzele pentru care ne confruntăm cu această problemă pot fi următoarele:
– scăderea bruscă a glicemiei datorată nerespectarii meselor principale;
– carențe în ceea ce privește unele vitamine sau minerale din corp (crom, magneziu, zinc);
– obișnuința de a manca zilnic ceva dulce si care ne-a făcut să fim dependenți de zahăr;
– stresul si oboseala.

S-a observat că o mai mare adicție pentru zahăr o au femeile din cauza schimbărilor pe care le suportă lunar corpul lor.

Pofta de dulce este ceva absolut normal si nu trebuie să ne sperie. De mici suntem obișnuiți să asociem gustul dulce cu starea de bine, de confort si o privim ca pe o recompensă bine meritată după o zi grea, aglomerată si stresantă.

Niciodată nu voi sfatui pe cineva să renunțe la dulce pentru că din propria experiență spun că nu se poate. Ceea ce putem face noi este să alegem sursele de dulce si cantitățile pe care le mâncăm.

Ca si sursă de dulce recomand in primul rând fructele. Suntem foarte norocoși că le avem, însă de multe ori ne lipsim de acestea în favoarea unei ciocolate sau mai știu eu ce prăjitură. Fructele conțin fibre si nu ne dau peste cap glicemia asa cum o face zahărul rafinat.

Foarte important este să intelegem că si fructele au rolul lor. Nu putem să mâncăm 1kg de mere si să ne așteptăm să rămânem în formă sau să nu ne îngrășăm, mai ales dacă nu avem nici cine știe ce activitate fizică.

Mai poți înlocui dulciurile cu fructele uscate (curmale, caise deshidratate, ananas deshidratat, smochine, etc.). Mare atenție la cantități deoarece acestea au un conținut caloric ridicat.

Ciocolata neagră poate fi si ea pe lista ta când ai aceste pofte, dar asta nu înseamnă să mănânci o ciocolată întreagă !

Folosește scorțișoara în bolul cu cereale de dimineață, în iaurt sau în smoothie pentru că aceasta te va ajuta la eliberea treptată de zahăr în sânge si astfel vei evita scăderea bruscă a glicemiei.

Un truc pe care l-am folosit de multe ori atunci când am fost în această situație a fost să mestec gumă. Da, ai citit bine ! Guma de mestecat suprimă pofta de dulce si pofta de mancare, însă te sfătuiesc să nu faci din asta un obicei pentru că este posibil să te alegi cu probleme la stomac.

Cu exerciții fizice, cu respectarea meselor principale si cu puțină voință se pot găsi alternative si veți vedea că pofta de dulce poate fi redusă considerabil. Nu vă neglijați gustările dintre mesele principale. Acestea pot sa reducă considerabil pofta pentru dulciuri, mai ales dacă la aceste gustări optați pentru un fruct.

Încă un sfat pe care vi-l pot da este să nu vă mai cumpărati dulciuri. Daca nu aveti în casă dulciuri, nu veți mai fi atât de tentați să le consumați.

Soluții există si trebuie doar sa vă doriți să schimbați acest obicei.

Până la următorul articol nu uitați că un om sănătos are o mie de dorințe, unul bolnav are una singură !
Numai bine !

Citeste mai multe articole scrise de Bogdan Zetu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top