Connect with us

Revistateo.ro

ameteli

Sanatate

Ai AMETELI dupa ce ai stat putin in picioare? Poate fi semnul acestor BOLI GRAVE!

In urma cercetarilor unor oameni de stiinta de la Harvard s-a descoperit ca cei care au ameteli dupa ce stau cateva minute in picioare pot sa aiba anumite boli grave.

Cercetarea, publicata intr-un jurnal de specialitate, arata concluzia alarmanta la care au ajuns oamenii de stiinta. Acestia spun ca ametelile cauzate de statul in picioare poate reprezenta un semn de atentionare asupra unei boli neurologice grave, cu risc de deces prematur.

Doctorul Christopher Gibbons, profesor de neurologie la Scoala de Medicina de la Universitatea Harvard, Boston, spune ca unii oameni ajung sa aiba astfel de ameteli din cauza scaderii presiunii sangelui intrucat sistemul nervos nu mai poate mentine presiunea sangelui in stare optima atunci cand acestia stau in picioare.

Afectiunea se numeste hipotensiune ortostatica, iar intre 29 si 64% dintre cei care sufera de aceasta boala au decedat inainte ca studiul de 10 ani sa fie incheiat.

Aceste date nu se aplica si in cazul celor care au ameteli cand se ridica in picioare, spun cercetatorii, caci in acest caz altele sunt cauzele (deshidratare, diabet, semne secundare ale unor pastile, etc.).

Medicul de mai sus, alaturi de echipa de cercetatori au analizat atat hipotensiunea arteriala ortostatica, cat si pe cea arteriala intarziata.

Pe intelesul tuturor, prima conditie reprezinta inregistrarea scaderii de tensiune in primele 3 minute din momentul in care o persoana se ridica in picioare, in timp ce a doua reprezinta acelasi efect, doar ca este inregistrat dupa cateva minute de stat in picioare (pot fi mai mult de 3 minute).

“In cazul al doilea este vorba despre cei care pot sta in picioare, dar prezinta semne de inrautatire a conditiei lor. Persoanele in cauza simt ca urmeaza sa lesine daca nu se aseaza cateva clipe,” a spus Gibbons.

Aceasta afectiune devine tot mai intalnita pe masura ce inaintam in varsta, astfel ca, dintre cei care au intre 60 si 70 de ani, aproape 10% dezvolta o astfel de boala.

Studiul a aratat ca persoanele care au ameteli dupa ce au stat cateva minute in picioare pot sa prezinte semne timpurii ale unor tulburari neorologice sum ar fi Parkinson. Totodata, hipotensiunea arteriala ortostatica reprezinta un indiciu important al faptului ca sistemul nervos nu functioneaza la capacitate optima si din acest motiv este necesara o monitorizare a evolutiei tensiunii arteriale.

“Medicii trebuie sa fie constienti ca o scadere a tensiunii arteriale, asociata cu manifestarea ametelilor, poate sa indice prezenta unor probleme grave de sanatate si tocmai din acest motiv sunt necesare evaluari suplimentare,” a adaugat profesorul Christopher Gibbons.

Voi aveti astfel de ameteli atunci cand stati in picioare?

Sursa foto shutterstock

Recomandare: Ai palpitații? Iată 5 posibile cauze ale acestei afecțiuni:

Atacuri de panică. Multe persoane cu aritmie au fost diagnosticate cu atacuri de panică. Crizele pot să apară în condiții de stres, sau pot fi cauzate de anumite fobii. Sunt însoțite de transpirație, tremurat și senzația că poți chiar muri. Chiar dacă nu sunt caracterizate ca fiind periculoase, ele îți pot provoca anumite senzații îngrozitoare, motiv pentru care este indicat să consulți un specialist.

Cafeina. O altă cauză a palpitațiilor este dată de consumul mare de cafea, asociată cu bătăi puternice ale inimii. În cazul în care simptomele se agravează și începi să suferi și de amețeli sau dureri în zona pieptului, mergi la un medic și spune-i toate lucrurile acestea.

Decongestionantele. Astfel de tratamente pot avea ca efect secundar palpitații ale muchiului cardiac, așa că este indicat să te consulți cu un medic înainte de a începe un astfel de tratament medicamentos.

Deshidratarea. Atunci când nu consumi suficiente lichide, în special apă, intervine deshidratarea organismului, afecțiune ce se manifestă și prin bătăi neregulate ale inimii, urmate de senzația de gură uscată, crampe musculare sau urină de culoare închisă. Nu uita să bei cel puțin doi litri de apă pe zi și problema palpitațiilor este posibil să dispară.

Anemia. O altă afecțiune cu care se confruntă multe persoane este și anemia, cauzată de lipsa fierului din organism. Acest lucru poate influența și bătăile inimii, dând naștere la palpitații ale mușchiului cardiac. Nu uita să consulți un medic înainte de a urma un tratament cu vitamine, pentru că doar specialistul poate să-ți prescrie o doză optimă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top