Inedit
Ai fost discriminat? Vei fi consiliat juridic gratuit, online!
Combaterea discriminării cunoaște un nou pas important în România: victimele, dar și martorii unei acțiuni de discriminare, vor putea fi consiliați gratuit pe o platformă pe Internet, existând metode interactive prin care cetățenii vor putea formula și petiții adresabile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Platforma denumită antidiscriminare.ro este adresată tuturor celor care trăiesc acte de discriminare, de la refuzul cuiva de a-l angaja din diferite motive (etnie, orientare politică ori religioasă, orientare sexuală, handicap etc) până la agresiuni verbale și fizice suferite din partea cuiva, inclusiv din partea unei autorități. Cei discriminați vor beneficia de consultare juridică gratuită pe această platformă, websitul făcând parte dintr-un plan anti-discriminare realizat de mai multe organizații nonguvernamentale printre care Centrul Filia, APADOR-CH, ActiveWatch și Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice.
CITEȘTE ȘI: POVESTEA MĂICUȚEI CARE A RIDICAT MĂNĂSTIREA SF. TREIME DIN BIC
Plângerile formulate în urma consultației cu experți în probleme juridice pe tema discriminării, conform legilor românești în vigoare și a normelor europene, vor putea fi trimise instanțelor de judecată sau CNCD.
În fiecare an, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării primește aproape 1.000 de petiții, dintre care jumătate se dovedesc a fi acte de discriminare, plus alte 4.000-5.000 de puncte de vedere solicitate din partea instanțelor, însă în multe problematici CNCD nu poate interveni pentru că nu are competența necesară.
Președintele ActiveWatch, Mircea Toma, susține că România este înapoiată din punctul de vedere al acceptării oamenilor diferiți și acest lucru trebuie să se schimbe: „Este vorba de o populație care are nevoie să își schimbe mentalitatea”.
Website-ul antidiscriminare.ro prezintă informații despre limitele legislative românești privind combaterea discriminării precum și știri și secțiuni despre drepturile omului din România, dar și din străinătate.
Discriminarea este o acțiune prin care anumite persoane sunt lipsite de drepturi pe baza unor considerente nejustificate, în majoritatea țărilor civilizate existând o legislație puternică împotriva discriminării, principiile anti-discriminare fiind prevăzute chiar și în Constituțiile statelor respective.