Sanatate
Ai grijă cât lapte îi dai copilului tău!
Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord din Ashville, în frunte cu Amy Lanou, un cunoscut expert american în nutriție, susțin că laptele administrat copiilor în doze prea mari poate aduce probleme de sănătate precum obezitatea sau anemia.
Cercetătorii nu au confirmat faptul că laptele ar reduce riscul de fracturi, având în vedere că acesta conține calciu, care în mod normal hrănește și întărește oasele. Laptele este recomandat copiilor în doze normale deoarece conține, pe lângă calciu, proteine și vitamina D, ambele elemente esențiale în creșterea sănătoasă a copilului.
Cercetătorii americani nu contestă importanța laptelui în dezvoltarea celor mici dar nu îl pun nici pe locul întâi la alimente obligatoriu de consumat. Astfel că, laptele poate fi înlocuit în dieta zilnică de o serie de alte alimente cu aceiași nutrienți. Un studiu interesant, tot legat de lapte, realizat în 2013, arată că în țările în care copiii consumau mai mult lapte, riscul de fracturi era mai ridicat față de țările unde laptele nu era vedetă în masa zilnică a celor mici.
Vitamina D poate fi luată din mai multe alimente precum cerealele, laptele de soia ori sucul de portocale. Proteinele care se găsesc în laptele de vacă pot fi luate și din fasole sau ouă. Un alt expert, Jonathan Maguire de la spitalul St. Michael din Toronto, susține că laptele poate fi periculos și poate provoca anemie la cei mici.
Acesta lucru se întâmplă din cauza calciului, care în cantitate foarte mare, împiedică asimilarea fierului de către organism. Laptele poate duce însă și la obezitate, deoarece este consumat în combinație cu o serie de alimente care îngrașă. Un studiu al cercetătorilor americani publicat în 2014 în „Archives of Diseases in Childhood” a arătat că copiii care consumau foarte mult lapte (3 porții pe zi) ajungeau mai înalți dar și mai grași în perioada pubertății și a adolescenței.