Connect with us

Revistateo.ro

Ai lucrat cel puțin un an în străinătate? Iată cum poți beneficia de PENSIE.

Stiri

Ai lucrat cel puțin un an în străinătate? Iată cum poți beneficia de pensie

A lucrat cel puțin un an în străinătate? Poți beneficia de pensie, dacă întrunește condițiile. Perioada minimă de cotizare, în total, este de 15 ani. O a doua condiție: cel puțin un an vechime în fiecare țară, pentru a fi luată în calcul, informează România Liberă.

Mulți români muncesc în străinătate pentru a-și asigura un trai mai bun. Dacă sunt bucuroși de salariile din perioada activă, ei trebuie să știe că pot beneficia de pensie atunci când vor reveni în țară. Însă trebuie să respecte condițiile.

Condiții obligatorii pentru pensia din străinătate

Dacă ați lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Iată câteva condiții, cumulative, pentru a putea beneficia de pensie internațională.

1. Munca în alte țări să se fi desfășurat în condiții de legalitate. În plus, cineva să ne fi plătit contribuțiile aferente – valabil și în România.

2. Solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an – în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumulării perioadelor de cotizare. Acest lucru înseamnă că va lua în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul României.

3. Anii lucrați în străinătate pot fi cumulați cu anii de muncă din România. De exemplu: știind că stagiul de cotizare minim în România este de 15 ani, iar în statul X, de 20 de ani, o persoană care a lucrat 10 ani în România și 7 ani în statul X poate să ceară pensie în România chiar dacă aici a lucrat mai puțin de 15 ani, deoarece casa de pensii română este obligată să ia în calcul perioada de cotizare din statul străin – ceea ce duce la depășirea limitei minime de 15 ani.

Unde depuneți cererea de pensie?

Cererea se depune la casa de pensii din țara în care locuim sau din ultima țară în care am lucrat, potrivit regulamentului european. Asta înseamnă că nu putem să facem o cerere în oricare dintre țările străine în care am lucrat, după bunul plac. În România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparținem cu domiciliul, însoțită de documentele doveditoare.

În România, se pot obține cinci tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială, de invaliditate şi de urmaş. Trebuie să ne asigurăm că respectăm cerințele de acordare din țara noastră.

Mai multe detalii aici!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top