Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Alertă în România – 10 copii morți. Părinții trebuie să ia la cunoștință apelul autorităților

Autoritățile fac un apel la toți părinții din România. Din cele 28 de decese atribuite rujeolei, 10 au fost confirmate 100%. Acestea au fost cauzate de infecții cu boala copilăriei luată din spitale de copii sau tineri care, atenție, nu erau bolnavi de pojar.

Între timp, numărul deceselor a urcat la 31. Județul în care sunt cele mai puternice focare este Alba, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății.

„Alături de varicelă, rujeola este recunoscută ca una dintre cele mai contagioase boli eruptive ale copilăriei şi din această cauză nu poate fi găsit un vinovat pentru această îmbolnăvire. Singura apărare o constituie evitarea contactului direct cu un bolnav de rujeolă. Acest lucru este foarte greu de realizat, deoarece în perioada de început a contagiozităţii lipsesc simptomele sau vaccinarea, care este eficace după vârsta de 9-12 luni”, au transmis cei de la Ministerul Sănătății pentru ziarul Libertatea.

Cum recunoști rujeola și ce este ea

Rujeola este o afecțiune destul de gravă care poate fi prevenită prin vaccinare. Poate da complicații severe dacă nu este tratată corespunzător. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, însă rujeola este mult mai gravă.

Principalele simptome:

– febră mare, de până la 40,5 grade;
– inflamații la nivelul pielii și iritații insuportabile;
– mâncărimi;
– stare de oboseală accentuată;
– greața, însoțită de vărsături;
– lăcrimare abundentă;
– dureri în gât, răgușeală;
– inflamarea amigdalelor;
– secreții nazale apoase.

Rujeola, ca majoritatea bolilor copilăriei, are o origine virală. Virusul este unul de tip ARN, înrudit cu virusurile pestei bovine și a răpciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage și oreionul.

CITESTE SI: Un cunoscut doctor explică de ce au murit 24 de copii depistați cu rujeolă – VIDEO

CITESTE SI: Cum previi rujeola

Rujeola se poate transmite prin salivă, virusul putând fi transmis prin strănutări puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, și anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezistă mai mult de 2 ore pe suprafețele contaminate și tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa în acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere crește până la 95%. Grupul de vârstă cel mai afectat este format din copii de până la 9-10 ani, iar vârful de incidență este între 2 și 5 ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top