Connect with us

Revistateo.ro

Alimente bogate in potasiu

Sanatate

Alimente bogate in potasiu

Cele mai bogate alimente in potasiu fac parte din categoria verdeturilor, insa si fructele contin acest mineral esential.

Rolul potasiului (K) in organism

Potasiul este al treilea cel mai important mineral din organism, dupa calciu si fosfor. 98% din cantitatea de potasiu din corp se afla in interiorul celulelor. Corpul are, in mod natural, 120 pana la 160 de grame de potasiu. Mineralul are grija de sanatatea inimii, a oaselor si a rinichilor.

Potasiul este important pentru tesuturile moi, la fel cum calciul are grija de cele tari, in special de oase. Potasiul stimuleaza sistemul nervos si combate stresul mental. Persoanele care se simt stresate, extrem de obosite, epuizate fizic, trebuie sa consume alimente cat mai bogate in potasiu.

Laureatul Premiului Nobel in Medicina, Otto Heinrich Warburg, sustinea ca mentinerea echilibrului intre potasiu si sodiu este importanta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, potasiul imbunatateste memoria si intervine in transportul oxigenului la creier. Ajuta la gandirea clara, impiedica accidentele cerebrale, regleaza activitatea electrolitilor in organism si echilibreaza nivelul de hidratare al corpului impreuna cu elementul sodiu. Creste tonusul muscular si amelioreaza crampele musculare.

In ce alimente gasim acest mineral?

Potasiul se gaseste cu precadere in banane, mandarine, kiwi, sfecla rosie cruda, painea din grau integral, nuci, lapte si fasole.

Descoperirile din ultimii ani facute de cercetatori arata ca atat excesul cat si deficitul de potasiu creeaza mari probleme de sanatate. Simptomele deficientei de potasiu se manifesta prin oboseala, odihna greoaie, lipsa poftei de mancare, anemie, hipotensiune arteriala, dureri severe de cap, anorexie, balonare, sete, nervozitate si tremuraturi.

CITESTE SI: Alimentele cele mai bogate în proteine

Alte semnale ca organismului ii lipseste potasiul:

– carcei;
– reumatism;
– bataturi pe talpi;
– mancarimi ale pielii;
– carii;
– acenee;
– aritmie cardiaca;
– retineri de apa in tesuturi;
– ulceratii;
– diaree;
– constipatie;
– cresterea glicemiei;
– dureri intestinale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top