Stiri
Alimentele care provoacă cel mai des reacții alergice
Alimentele care provoacă cel mai des reacții alergice sunt lactatele, ouăle, glutenul, nucile și arahidele, susține medicul specialist pediatru Ingri Bălan pentru emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”.
Însă nu doar alimentele enumerate mai sus sunt periculoase pentru organism. Și peștele poate provoca alergii deoarece conțin o cantitate uriașă de histamină. Persoanele care nu sunt obișnuite cu carnea de pește și consumă peștele care nu este proaspăt, însă bine conservat, pot avea reacții alergice severe după o masă copioasă cu păstrăv sau știucă.
CITEȘTE ȘI: CUM PREVII ALERGIILE PRIMĂVERII
Medicul primar alergolog Ioan Bradu Iamandescu spune că mirosul de pește prăjit în tigaie poate declanșa reacții neașteptate, chiar o erupție urticariană sau o criză de astm. Medicul mai spune pentru emisiunea „CSID” că reacțiile alergice nu apar imediat ce s-a ingerat alimentul și că este vorba de un întreg proces chimic.
Motivul pentru care se produc reacțiile alergice țin de biologia elementară pe care cu toții am învățat-o la școală: alimentul ajunge în tubul digestiv, e fragmentat în molecule mai mici care reprezintă în mod regulat cauza alergiei, atunci când acești produși de digestie intermediară sunt absorbiți de sânge.