Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Andrzej Wajda a murit

Celebrul regizor polonez , Andrzej Wajda, a murit, duminica seara, la Varsovia la varsta de 90 de ani, a confirmat Asociatia poloneza a cineastilor pentru BBC.

Acesta castigase un Oscar onorific in anul 2000 si era castigator al unui Palme d’Or la Cannes (1981, pentru Czlowiek z zelaza). De asemenea, era cel mai proeminent membru al „Scolii poloneze de film”. El a realizat mai mult de 40 de filme într-o cariera de 60 de ani în cinematografie.

Multe dintre filmele sale , ”Kanal”, ”Omul de fier si Padurea Katyn” s-au inspirat din perioada poloneza turbulenta a razboiului si din istoria comunismului.

Opozitia pentru regimul comunist din Polonia si pentru liderul acesteia, generalul Wojciech Jaruzelski, l-au facut pe Wajda sa plece in strainatate si sa faca filme acolo, incluzand filmul ”Danton”, in care si celebrul actor Gérard Depardieu a jucat.

Andrzej Wajda s-a nascut pe data de 6 martie 1926 în orasul Suwalki din nordul Poloniei. Tatal sau, Jakub Wajda, ofiter de artilerie, în 1939 a fost luat în prizonierat de sovietici si împuscat la Katyn ( Masacrul de la Katyn). Mama, Aniela, a fost invatatoare în scoala primara din oras.

Ultimul sau film, ”Katyń”, a fost nominalizat la Oscar in anul 2008 si spune povestea unui tata, Jakub Wajda, care a fost unul dintre cei 22500 de ofiteri polonezi ucisi de catre sovietici in anul 1940, in padurea Katyn.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top