Dieta si Sport
Antrenamentul care ti se potriveste
Salutare ! Eu sunt Zetu Bogdan, specialistul TeoTrandafir.com in sectiunea Dieta si Sport si revin in atentia voastra cu un nou articol in care vom incerca sa intelegemce tip de antrenament ni se potriveste tinand cont de mai multe aspecte.
Inainte de toate trebuie sa ne reamintim ca suntem oameni si ca suntem diferiti. Diferiti in ceea ce priveste comportamentul, activitatile zilnice, pasiunile, convingerile si preocuparile.
Din aceasta cauza ne putem regasi in situatia in care ceea ce e bun pentru mine, nu e bun si pentru cel de langa mine sau invers. Corpul nostru reactioneaza diferit de la persoana la persoana si de aceea nu putem crea un etalon in ceea ce priveste antrenamentul sau dieta. Cu alte cuvinte, daca ar fi atat de simpla abordarea antrenamentului potrivit sau a stilului de viata potrivit, nu s-ar mai scrie atatea carti si articole, nu s-ar mai aborda aceste subiecte din diferite perspective si totul ar fi mai usor.
Tipul de antrenament care ti se potriveste variaza in functie de timpul pe care il ai la dispozitie, de obiectivul propus, de tipul somatic (ectomorf, mezomorf, endomorf) si de cat de repede te plictisesti de o anumita rutina.
Vom lua in considerare primul aspect si vom vedea ce tip de antrenament ti s-ar potrivi in functie de timpul disponibil pentru acesta.
Huff.ro: Alimente pe care sa nu le mananci iarna
Citeste si: Ce este efectul YO-YO dupa o dieta? Cum sa slabesti si sa ramai slaba!
Daca sunteti o persoana ocupata si timpul este limitat, cel mai bine este sa abordati un
antrenament intens care sa nu dureze mai mult de 15-20 de min. pesesiune, desfasurandu-se de 5-6 ori pe saptamana. Antrenamentul va contine exercitii dispuse in circuit trecand de la un post la altul fara a face pauze. Pauzele vor fi luate doar dupa ce veti termina circuitul.
Acest tip de antrenament va asigura o conditie fizica foarte buna, un metabolism accelerat si automat o stare de bine pe tot parcursul zilei.
Daca puteti aloca mai mult timp antrenamentului, trebuie sa stiti ca 45 de min. sunt de ajuns pentru oricine, oricat de mult ar avea de slabit sau de luat in greutate. In acest interval de timp va puteti antrena trenul superior si trenul inferior in zile diferite astfel:
ziua 1: Exercitii pentru trenul inferior; ziua 2: exercitii pentru trenul superior si le puteti alterna in functie de cate zile aveti de gand sa va antrenati pe parcursul unei saptamani, minimul fiind de 3-4 zile si maximul de 5-6 zile.
Al doilea aspect este reprezentat de scopul propus, mai exact de ceea ce iti doresti sa obtii in urma antrenamentului abordat. Astfel, vom avea 3 categorii de oameni: cei care vor sa slabeasca, cei care vor doar sa faca miscare si cei care vor sa mai ia in greutate.
Pentru cei care vor sa slabeasca, antrenamentul trebuie sa cuprinda exercitii cu sau fara greutati precum sisesiuni de cardio. Ca si intensitate putem alternaa ntrenamentele intensive cu cele de intensitate moderata.Cele mai bune rezultate in acest caz, ca si antrenor personal, le-am avut, abordand antrenamentul de tip circuit.
Pentru cei care vor doar sa facamiscare, lucrurile pot fi mult mai simple si pot include in programul lor o multitudine de activitati fizice. De la simplul mers alert pana la un joc de baschet; de la jogging pana la traseemontane, etc.
Cei care vor sa acumulezecateva kilograme intr-un mod sanatos vor urma antrenamentele de hipertrofiemusculara, lucrand pe grupe musculare si luand pauzele putin mai lungi.
Al treilea aspect vizeaza tipul somatic al fiecaruia. Astfel, avem trei tipuri somatice caracterizate pescurt: Ectomorf (cel care ia mai greu in greutate), Mezomorf (cel care ia usor in greutate si poate slabi usor) si Endomorful (cel care se ingrasa foarte repede, dar nu poate slabi la fel de rapid).
Pentru ectomorf avem antrenamentul cu greutati insotit de pauze mai lungi intr eexercitii si seturi; pentru mezomorf avem exercitiile cu greutati cat si cele cardio, neintampinand dificultati prea mari in a-si mentine greutatea si forma fizica; pentru endomorfi, antrenamente intense cu pauze scurte (cu greutati cat si cardio).
Legat de al patrulea aspect, din experienta proprie va spun ca oamenii care nu sunt obisnuiti cu a face efort fizic in mod regulat se plictisesc foarte usor de o anumita rutina in sala de fitness. In cazul in care sunteti monitorizati si indrumati de catre un instructor specializat, va fi maiusorsascapati de plictiseala, deoarece acesta poateveni cu noi exercitii utile sau poate aborda antrenamentele in maniere diferite pentru a evita aceste intamplari.
Daca nu dispuneti de un instructor personal, va sfatuiesc sa va documetati in ceea ce priveste exercitiile si sa va faceti rutin epe care sa le schimbati oricand observati ca intervine monotonia.
Dupa cum vedeti, exista numeroase modalitati de a aborda un antrenamentsi de asemenea, multe solutii pentru ca fiecare dintre voisa ajunga sa faca miscare.
Cel mai important lucru este sa vreti!
Mai trebuie specificat faptul ca antrenamentul este doar o parte componenta a unei vieti sanatoase si va rog sa nu uitati de alimentatie si de odihna.
Ramaneti sanatosi si puternici!
Pana la articolul viitor, ne vedem pe Facebook: www.facebook.com/trainwithzetu