Stiri
Anunţ OFICIAL al Casei Regale: Când a murit de fapt Regele Mihai
Comunicatul Casei Regale despre moartea Regelui Mihai. Regele s-a stins din viaţă în jurul orei 13 la reşedinţa sa din Elveţia. Casa Regală a anunțat printr-un comunicat că Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la ora 13, la reședința sa din Elveția. Principesa Maria s-a aflat la căpătâiul Majestății Sale până în ultima clipă.
Redăm comunicatul integral al Biroului de Presă al Majestății Sale Regele:
La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteță Sa Regală Principesa Maria. În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei Române va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală.
Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Nouă Catedrala Arhiepiscopală și Regală
La dorința Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiția înaintașilor Majestății Sale Defuncte.
Începând de mâine, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile. Condoleanțe pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/
Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în față intrării principale.
Citeşte şi Cine urmează la tron după moartea Regelui Mihai. Documentul a fost semnat
„Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment.
Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ”, se arată în hotărârea din 2007.
Așadar, fără vreun alt act, moștenitorul devine șeful Casei Regale și va primi apelativul de ”Rege” sau ”Regină”.
Regele Mihai I al României ne-a părăsit astăzi, fiind cea mai longevivă figură din istoria României care a prins Al Doilea Război Mondial, a trecut prin comunism și a trăit vreme bună în perioada democratică.
Regele Mihai s-a stins din viaţă la 96 de ani
S-a născut la Sinaia pe 25 octombrie 1921 și a domnit în România în două etape (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947).
Regele Mihai I al României a fost fiul principelui moștenitor Carol și a moștenit de la naștere titlul de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, titlu la care a renunțat mai târziu. Mihai I a urcat pe tronul României după ce bunicul său, regele Ferdinand, a decedat, iar tatăl principelui a renunțat la tron în favoarea fiului în decembrie 1925.
Regele Mihai era însă minor în acea perioadă, așa că atribuțiile erau preluate de o regență care a dezamăgit atât clasa politică românească dar mai ales poporul, astfel că regele Carol se reîntoarce pe tron în 1930 în mod ilegal și inventează o funcție pentru regele Mihai, aceea de Mare Voievod de Alba Iulia.
Regele Mihai a fost privat de afecțiunea familiei, dar a primit o educație aleasă. Acesta și-a văzut mama foarte rar în ultimul deceniu, care se afla în exil la Florența.
Citeşte şi Ce a dezvăluit presa internațională despre moartea Regelui Mihai