Naturiste
Apa cu stafide, remediu pentru ficat
Ficatul este unul din cele mai sensibile organe. Rolul lui este extrem de important pentru functionarea intregului organism. Ficatul se poate imbolnavi din mai multe cauze: consumul de alcool, fumatul, consumul de alimente nesanatoase (in special grasimi).
Unul din remediile naturiste cele mai eficiente pentru detoxifierea ficatului, organ care curata sangele de toxine, este apa cu stafide.
E important de precizat ca nu orice fel de stafide sunt bune pentru a urma acest tratament naturist. Stafidele ideale ar trebui sa fie organice, adica inchise la culoare si pielea foarte incretita.
Apa cu stafide – reteta pentru tratarea ficatului
Pentru acest remediu e nevoie de 50 de grame de stafide naturale. Acestea se inmoaie in apa calda timp de aproximativ 10 minute, apoi se clatesc cu apa rece. Aceasta procedura curata stafidele de orice mizerie acumulata pe ele.
Stafidele trebuie pastrate intr-un recipient din sticla peste care se toarna apa plata pana se umple. Recipientul nu trebuie sa aiba mai mult de 250 de mililitri.
Apa in care au stat stafidele se consuma dimineata, pe stomacul gol. La 10 minute dupa aceea, se ia o lingurita din stafidele pastrate in recipientul special ales. Este recomandat ca persoana care a consumat apa cu stafide sa stea intinse timp de 15-20 de minute pe spate.
Aceasta procedura trebuie repetata de maximum 2 ori pe saptamana timp de 3 saptamani. Acest remediu ajuta la insanatosirea ficatului.
CITESTE SI: Obiceiuri care afecteaza ficatul
Exista o serie de obiceiuri care afecteaza ficatul, unul din cele mai importante organe. Nu doar consumul de bauturi alcoolice in exces dauneaza glandei in forma de piramida. Multe dintre obiceiurile zilnice distrug ficatul incet si sigur.
Rolul ficatului
Cea mai importanta functie a ficatului este cea de filtrare si purificare a sangelui. Sistemul vascular hepatic are capacitatea de a stoca pana la jumatate de litru de sange. Ficatul poate actiona ca un rezervor de sange, iar imbolnavirea acestuia creeaza probleme cu circulatia.
Ficatul are si rolul de a dezactiva anumite substante toxice care dauneaza organismului. Substantele pot proveni atat din medicamente cat si din hormonii sintetici. Asadar, ficatul are roluri extrem de importante in mentinerea sanatatii generale.
Printre obiceiurile care afecteaza ficatul se numara:
1. Consumul de mancare procesata. Alimentele procesate contin, pe langa coloranti si alte chimicale daunatoare, grasime si conservanti artificiali. Datorita acestor conservanti alimentele se mentin proaspete. Aceste grasimi nesanatoase consumate frecvent duc aproape de fiecare data la formarea unui ficat gras.
2. Inactivitatea. Dupa cum se stie, ficatul joaca un rol fundamental in procesul de digestie. A face miscare inseamna a scuti ficatul de eforturi suplimentare. Lipsa activitatii face ficatul lenes si, cu timpul, acesta nu isi va mai face treaba cum trebuie.
Banalele medicamente pentru combaterea durerilor, periculoase pentru ficat
3. Administrarea calmantelor in cantitati mari. Cele mai populare medicamente care calmeaza durerile sau reduc febra, luate in exces, pot distruge ficatul. De asemenea, consumul de alcool dupa ingerarea anumitor pastile fac mai mult rau decat se crede. Fie ca vorbim de acele pastile albe luate de toata lumea la raceala sau medicamente care se administreaza numai impreuna, orice pastila care are rol de calmant dauneaza ficatului daca e administrata in doze duble sau triple.
4. Consumul produselor pentru slabit. Suplimentele alimentare din plafaruri (ceaiuri, pastile pentru slabit) nu sunt intotdeauna bune, mai ales daca nu sunt naturale. Extractul de ceai verde, hydroxycutul sau substanta denumita lipokinetix cresc nivelul de toxicitate din zona ficatului in acelasi timp in care ajuta la pierderea de kilograme.
5. Ingerarea medicamentelor care contin acid valproic. Acidul valproic este un anticonvulsiv recomandat in cazul atacurilor epileptice. Medicamentele care contin acest acid sunt adesea recomandate si persoanelor cu tulburari bipolare sau vertij. Consumate fara a respecta sfaturile medicului, acestea dauneaza ficatului blocandu-i cea mai importanta functie, cea de purificare a sangelui.