Connect with us

Revistateo.ro

Asa clatite facea bunica in cuptor – Un deliciu fara faina, care ti se topeste in gura

Dulciuri

Asa clatite facea bunica in cuptor – Un deliciu fara faina, care ti se topeste in gura

  • Ingrediente:
  • 5 linguri amidon
  • smantana dulce
  • 6 oua
  • 350 gr branza de vaci
  • 500 ml lapte
  • 1 pachet de unt (topit la bain-marie)
  • zahar
  • 1 lingura ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Mixeaza 5 oua cu putin zahar. Adauga amidonul peste ele. Omogenizeaza.

Toarna uleiul si laptele. Amesteca si lasa aluatul la temperatura camerei cam un sfert de ora. Unge cu ulei o tigaie. Coace clatitele in tigaie conform retetei clasice.

Umplutura:

Freaca branza cu zahar, dupa gust. Adauga peste branza oul pastrat. Umple clatitele cu branza. Pune clatitele intr-o cratita unsa cu putin unt. Unge fiecare strat de clatite cu unt topit si smantana dulce. Baga cratita in cuptorul incins la 180 de grade Celsius, pentru vreo 10-15 minute.

Citeste si reteta de clatite pufoase

Cel mai rapid desert, preferat, deopotriva, de copii si de cei mari si cu mare potential de reinventare. Este suficient sa gasesti o umplutura mai inedita ori un mod de prezentare mai special, iar „banalele clatite” pot deveni un desert spectaculos.

Ingrediente:

Pentru o portie de 10 clatite, aveti nevoie de 100 grame faina, 300 ml de lapte rece (care poate fi inlocuit cu tot atata apa minerala – pentru varianta de post), doua oua (la care se renunta in varianta de post), o lingura de zahar, o lingura de ulei, o lingurita de lamaie rasa, un praf de sare si unul de bicarbonat.

Mod de preparare:

Se amesteca ingredientele – de preferinta cu mixerul – pana se obtine o compozitie omogena, fara cocoloase. Se ia cu un polonic si se toarna, pe rand, compozitia intr-o tigaie incinsa (daca tigaia este de calitate, nu este nevoie sa puneti ulei. Daca are, insa, aderente, este bine sa puneti, inainte de prima clatita, cateva picaturi de ulei).

Ingrediente:

  • 1 kg de faina
  • 2 oua
  • 100 gr unt
  • coaja de la o lamaie
  • 200 gr de zahar
  • o esenta de vanilie
  • un varf de cutit de scortisoara
  • o lingura de sare
  • 500 ml de lapte
  • 40 gr drojdie proaspata
  • nuca
  • cacao, rahat, stafide
  • Mod de preparare:

Se bat ouale intregi, in care se adauga sarea si zaharul pana compozitia devine ca o crema. Se amesteca treptat laptele cald cu crema obtinuta. Se pun restul ingredientelor, apoi se framanta bine si se lasa la dospit. Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina. Este important ca faina sa fie cernuta inainte.

Cuptorul trebuie preincalzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt in funtie de preferinte. Aluatul se intinde pe masa unsa cu putin ulei. Se cantareste si se imparte in trei parti egale. Dupa ce au fost pusi in tava, cozonacii se mai lasa la crescut inca aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou batut.

Umplutura se poate face in functie de preferinta: Nuca rasa se amesteca cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. De asemenea se impart in trei parti egale. Un alt mod de umplutura se poate pune pur si simplu peste foaia intinsa 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.

Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatura de 180-200 de grade si se verifica periodic, pentru a se coace bine.

Citeste mai mult Aici

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dulciuri

To Top