Stil de viata
Așa îți dai seama dacă persoana din fața ta te minte sau nu. Detaliile la care trebuie să fii atent
Ești supărat atunci când afli că ai fost mințit? O nouă cercetare efectuată de dr. Leanne ten Brinke, psiholog la Universitatea din California, sugerează că instinctul nostru de a judeca mincinoșii este de fapt destul de puternic. Însă, mintea noastră conștientă, uneori, eșuează.
Din fericire, există semne pe care le putem căuta atunci când încercăm să detectăm o minciună.
Dr. Lillian Glass, un analist comportamental și expert în limbajul corpului, care a colaborat cu FBI pentru demascarea semnalelor de înșelăciune, spune că atunci când încearcă să afle dacă cineva minte, mai întâi trebuie să înțelegi cum acționează în mod normal persoana. Apoi, veți dori să acordați o atenție deosebită expresiilor lor faciale, limbajului corpului și stilului de vorbire.
Semne prin care poți detecta că persoana din fața ta te minte
1. Își schimbă rapid poziția capului
Dacă vedeți pe cineva care face brusc o mișcare de cap atunci când îi adresați o întrebare directă, ei vă pot minți despre ceva.
„Capul va fi retras sau înclinat.”, scrie Glass. Acest lucru se va întâmpla adesea chiar înainte ca persoana să răspundă la o întrebare.
2. Modificări de respirație
Când cineva vă minte, poate să înceapă să respire mult, spune Glass. „Este o acțiune reflexă.”
Când se schimbă respirația, umerii lor se vor ridica și vocea lor ar putea deveni superficială, adaugă ea. „În esență, ei nu mai respiră, deoarece ritmul cardiac și fluxul sanguin se schimbă. Corpul tratează aceste tipuri de schimbări atunci când ești nervos și te simți tensionat – când minți.”
3. Persoana stă foarte liniștită
Este cunoscut faptul că oamenii se chinuie atunci când devin nervoși, dar Glass spune că trebuie să ai grijă și la oamenii care nu se mișcă deloc.
„Corpul se poziționează și se pregătește pentru o eventuală confruntare.”, spune Glass. „Când vorbești și te implici într-o conversație normală, este natural să-ți muți corpul în mișcări subtile, relaxate și, în cea mai mare parte, inconștiente. Deci, dacă observați o poziție rigidă, lipsită de mișcare, este un mesaj de avertizare.”
4. Repetă cuvinte sau fraze
Acest lucru se întâmplă deoarece ei încearcă să te convingă, și pe ei înșiși, de ceva, spune ea. „Ei încearcă să valideze minciuna în mintea lor”. De exemplu, el sau ea ar putea spune: „Nu am … nu am …” și o spune din nou și din nou, spune Glass.
„Repetarea este, de asemenea, o modalitate de a se cumpăra timp, în timp ce încearcă să își adune gândurile.”, adaugă ea.
5. Persoana oferă prea multe informații
„Când cineva continuă și vă oferă prea multe informații – informații care nu sunt solicitate și în special un exces de detalii – există o probabilitate foarte mare ca el sau ea să nu vă spună adevărul.”, scrie Glass.
6. Își mușcă buzele sau își ating gura cu mâna
„Un semn al minciunii este că o persoană își va pune automat mâinile peste gură atunci când nu dorește să se ocupe de o problemă sau să răspundă la o întrebare”, spune Glass.
„Când adulții își pun mâna pe buze, înseamnă că nu dezvăluie totul și nu vor să spună adevărul.”, spune ea. „Ei închid literalmente comunicarea.”
7. Își mișcă picioarele
„Acesta este corpul care prelucrează”, explică Glass. Picioarele amestecate vă spun că potențialul mincinos este incomod și nervos. De asemenea, vă arată că persoana vrea să părăsească situația.
„Aceasta este una dintre modalitățile cheie de a detecta un mincinos. Uitați-vă la picioarele lor și puteți spune foarte mult.”
8. Este dificil pentru ei să vorbească.
„Dacă veți urmări vreodată interogarea video a suspectului care este vinovat, veți observa adesea că devine din ce în ce mai dificil să vorbească.”, scrie Glass. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul nervos automat scade fluxul salivar în timpul momentelor de stres, care, desigur, usucă membranele mucoase ale gurii.