Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Asigurarea obligatorie de locuință chiar te ajută! Iată ce trebuie să faci pentru a primi despăgubire în cazul unei daune

România noastră e o țară frumoasă, dar și foarte expusă la dezastre naturale și la riscuri catastrofale. Din fericire, suntem printre puținele țări care beneficiază de un sistem de asigurare obligatorie menit să ajute orice proprietar de locuință în cazul producerii unui risc care îi afectează casa. Știați asta? Sunt state mult mai dezvoltate care nu au un asemenea sistem!

Cu toate acestea, nici măcar 20% din casele din România nu sunt asigurate…

De ce?

Motive ar fi multe: lipsa informării, lipsa banilor, baza pe care unii proprietari o au în ajutoarele de la stat… Un motiv însă foarte serios este și faptul că mulți nu au încredere în asigurări. Cu toții avem în jurul nostru cel puțin o persoană care poate spune cu nonșalanță: ”La ce bun să plătesc asigurare? Oricum nu primesc nimic!”.

Care este baza acestor afirmații? De regulă sunt zvonuri nefondate sau povești auzite de la un cunoscut la altul și deformate odată cu fiecare transmitere. Câte cazuri reale de locuințe nedespăgubite ca urmare a unui eveniment catastrofal există sau care sunt motivele pentru care unele dosare nu sunt despăgubite nu prea știe nimeni.

Avem aceasta tendință păguboasă de a selecta informațiile negative și de a tinde să le deformăm și să le dăm mai multă amploare decât ar trebui, ignorând în același timp informțiile cu impact pozitiv, care chiar ar putea duce la ceva constructiv.

Dacă aveți o locuință, iată ce trebuie să știți:

– Asigurarea locuinței de tip PAD (Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) este OBLIGATORIE prin lege, iar asta este o măsură menită să protejeze financiar toți proprietarii de locuințe din țara noastră.
– În cazul unei daune produse de unul dintre cele trei riscuri acoperite de polița PAD (cutremur, inundație, alunecare de teren) VEȚI FI DESPĂGUBIȚI dacă dosarul dumneavoastră este corect și complet.
– Există câțiva pași care trebuie urmați pentru întocmirea dosarului de daună pentru a vă asigura că nu exista nicio problemă în acordarea despăgubirii.

Să presupunem că se produce unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD (sau poate chiar mai multe, simultan sau consecutiv, la diferență mică de timp). Iată ce trebuie să faceți dacă sunteți acoperiți printr-o polița de asigurare obligatorie:

1. În primul rând, verificați că polița de asigurare PAD este validă la momentul producerii evenimentului care vă afectează locuința.

2. Contactați autoritățile și semnalați evenimentul care v-a afectat locuința. Acestea vor constata, vor declara starea de dezastru și vor delimita zonele de calamitate pentru orice eveniment cuprins în riscurile asigurate. Autoritățile cărora trebuie să vă adresați sunt:
– Unitățile judetene I.S.U. (Inspectoratele pentru Situații de Urgență)
– Primăria localității unde se află locuința asigurată.

3. Solicitati autorităților anunțate întocmirea procesului verbal (în caz de alunecare de teren sau inundație) care atestă producerea evenimentului asigurat.

În cazul unui cutremur, trebuie solicitată în scris, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, o adresă în care să fie precizată intensitatea macroseismică resimțită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat ce a fost avariat în urma seismului respectiv. Această adresă trebuie depusă la dosarul de daună.
4. Luați măsurile necesare pentru limitarea pagubei și prevenirea degradărilor ulterioare.
5. Contactați asigurătorul care v-a încheiat polița PAD, nu mai târziu de 60 de zile de la data producerii evenimentului asigurat, pentru avizarea daunei.

În cazul în care beneficiați de ajutor social, trebuie să contactați direct PAID România (www.paidromania.ro) pentru înștiințarea producerii evenimentului asigurat.

Pentru finalizarea dosarului de daună și acordarea despăgubirii, asiguratul trebuie să depună copia actelor de proprietate a imobilului asigurat (contract de vânzare-cumpărare, autorizația de construire și procesul verbal la recepția lucrărilor, certificatul de moștenitor etc.).

În cazul în care imobilul are mai mulți coproprietari, despăgubirea se va împărți conform cotelor deținute de către aceștia, fiind necesară completarea formularelor de despăgubire de fiecare coproprietar în parte.

În cazul în care polița PAD este cesionată în favoarea băncii (în cazul unui credit cu garanție imobiliară), poate fi necesar acordul instituției bancare pentru obținerea despăgubirii.

Despăgubirile pot fi încasate fie direct în contul deschis la bancă, fie cash, prin ridicarea de la oricare dintre casieriile CEC Bank în baza actului de identitate.

Procedura nu e complicată. Adresați-i agentului dumneavoastră de asigurare toate întrebările necesare pentru a ști exact ce aveți de făcut în caz de daună.

Asigurați-vă cu încredere! Căminul dumneavoastră valorează mult mai mult de 10 sau 20 de euro!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top