Inedit
Astăzi este Sfantul Dimitrie Basabov
Astăzi îl sărbătorim pe Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. Sfântul Dimitrie Basarabov a trăit în secolul 13, în Bulgaria, nevoindu-se într-o peșteră toată viața sa.
Nimeni nu știe când a murit, însă a râmas vorba cum că, atunci când a simțit că îi vine sfârșitul, Sfantul Dimitrie s-a așezat singur între 2 lespezi de piatră, ca într-un sicriu. Apele râurilor l-au acoperit și trupul său a rămas acolo mulți ani, până ce familia unei fetițe care era chinuită de diavol l-a scos de acolo. El s-a arătat fetei în vis și i-a promis vindecarea, dacă părinții ei merg să scoată moaștele de acolo.
Întâi moștele au fost duse la biserica din Basarabi, unde au stat până în timpul războiului ruso-turc, după care au fost aduse la Catedrala Patriarhală din București, unde se află și astăzi. În 1792 Mitropolitul Filaret a proclamat pe Sfantul Dimitrie Basarabov ca fiind oficial ocrotitorul Bucureștiului.
Racla cu moaștele Sfantului Dimitrie a fost scoasă de la multe ori pe străzile Bucureștiului, pentru ca aceasta să asculte rugăciunile credincioșilor. În 1815 pentru a pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831 pentru a pune capăt epidemiei de holeră și în timpul lui Grigore Ghica pentru a aduce ploaia.
Se spune că Sfantul Dimitrie Basarabov face minuni și în ziua de astăzi pentru cei ce se roagă la Sfintele Moaște. De aceea, în aceste zile, la Catedrala Patriarhală, bucureștenii merg în pelerinaj pentru a se închina la sfantului Dimitrie. Această procesiune se mai numește și calea sfinților.
Cu această ocazie, patriarhul Ierusalimului a venit în România pentru pirma oară și a adus cu el o bucată din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Oficialii Patriarhiei estimează ca în acestea zile se vor perinda pe lângă racla cu moaște aproximativ 20.000 de credincioși.