Connect with us

Revistateo.ro

Asudoterapia și beneficiile sale uimitoare pentru organism

Sanatate

Asudoterapia și beneficiile sale uimitoare pentru organism

Apa a fost din cele mai vechi timpuri agent terapeutic. Mitologia greacă este impresionantă din acest punct de vedere, datorită multitudinilor de zeități ale apei. Zeii apei sunt prezenți în toate mitologiile lumii, demonstrând rolul uriaș pe care-l are apa în ceea ce privește apariția și menținerea vieții pe pământ.

În linii mari, această simbolistică poate fi redusă la trei trăsături dominante: apa ca sursă de viață și sănătate, apa ca mijloc fizic de purificare și regenerare și apa ca remediu și agent terapeutic.

Tradiționalele băi cu aburi, ca și tradiționalele saune, sunt forme ale hidroterapiei hipertermice. Originea lor este îndepărtată, însă se pare caele provin din experiența popoarelor din Orient. Băile cu aburi nu au numai proprietăți igienice ci și unele estetice, sanogenetice și chiar psihice .

CITEȘTE ȘI: CÂT DE BUNE SUNT ALIMENTELE ECO ÎN REALITATE?

Romanii antici erau mari amatori de băi cu aburi: după ce-și lăsau veșmintele în vestiarul numit apodyterium, intrau într-o încăpere rece denumită frigidarium, apoi treceau într-o încăpere prevăzută cu apă încropită – tepidarium – unde organismul beneficia de efectele căldurii umede, iar apoi ajungeau în încăperea numită caldarium unde făceau baia cu aburi propriu-zisă, care punea organsimul în stare de maximă sudație.

Creșterea secreției sudoripare pe calea băilor cu aburi și a saunei contribuie la eliminarea în mari cantități a produșilor metabolici de dezasimilare. Pielea se comportă în acest caz ca o prelungire excretorie a rinichilor. Consecința imediată este scăderea hidremiei, respectiv a conținutului apos al organismului. Porii pielii își amplifică funcțiile ca urmare a degajăriil lor de impuritățile fiziologice car ele acoperă.

Condițiile necesare urmării unui tratament asudoterapeutic:

  1. Condiții de bună sănătate – înainte de a se integra în practica băilor cu aburi sau a saunei, este necesară efectuarea unui control medical în prealabil.
  2. Condiții bune de adaptare a organismului: atât băile cu aburi cât și sauna necesită o adaptare prealabilă.
  3. Condiții bune de ritmicitate: pacientul trebuie să respecte un anumit grafic orar.

Băile cu aburi si sauna, asudoterapia în general, consolidează organismul și îmbunătățește sănătatea. Totuși această terapie este contraindicată cardiacilor, hipertensivilor cu valori tensionale mari, pulmonarilor cronici, celor debili, celor suferinzi de boli psihice, celor suferinzi de insuficiențe renale, hepatice și celor suferinzi de diverse afecțiuni ale pielii. Nu se vor face aceste tratamente în condiții de foame sau stomac supraîncărcat și evident  nu sub influența băuturilor alcoolice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top