Connect with us

Revistateo.ro

Atentie la bolile reumatice care se agraveaza iarna

Sanatate

Atentie la bolile reumatice care se agraveaza iarna

Odata cu venirea sezonului rece se pot agrava si problemele de sanatate ale bolnavilor cronici. In aceasta perioada a anului afectiunile reumatice pot genera senzatii accentuate de disconfort si chiar sa agraveze unele forme ale afectiunilor.

In continuare vom redacta o lista cu cateva boli reumatice ale caror simptome se accentueaza in timpul anotimpului de iarna si cum puteti preveni durerile specifice acestui sezon.

Fibromialgia

Este o afectiune reumatica care poate fi potentiata de ger. Chiar daca majoritatea studiilor nu au evidentiat o legatura clara intre conditiile meteo si aceasta problema medicala pacientii se plang de durere cronica, intepeneala si dureri ale articulatiilor in cele trei luni de iarna.

Cei aflati in aceasta ipostaza mai pot acuza tulburari ale tranzitului intestinal, ale somnului si tulburari somatice. Cei care sufera de Fibromialgie trebuie sa stie ca nu exista un tratament anume pentru aceste simptome ci pot pune in practica un ansamblu de motode prin care senzatiile de disconfort sa fie ameliorate.

CITESTE SI: Cum ameliorezi artrita cu acest ulei!

CITESTE SI: Ceaiul de ghimbir combate cancerul și artrita

Bolnavii pot executa miscari fizice usoare de aerobic si de relaxare psihologica. In momentul in care durerea aparuta ca urmare a stimularii fibrelor nervoase periferice se asociaza cu durerea cronica medicul specialist poate prescrie un tratament care sa cuprinda medicamente antidepresive.

Poliartrita reumatoida

Pacientii care sufera de Poliartrita reumatoida pot sesiza o accentuare a durerilor articulare in timpul diminetii. Medicii specialisti recomanda o medicatie de fond si exercitii fizice simple precum mersul pe jos, aerobicul acvatic si inotul. Este esential ca aceste elemente fizice sa fie efectuate cu regularitate pentru a preintampina accentuarea simptomelor pe timpul sezonului rece.

Daca aceste dureri sunt puternice se poate aplica fie caldura locala (eficienta in cazul durerilor locale) fie pansamente reci care ajuta la scaderea spasmului muscular. Medicina alternativa poate fi privita ca o forma de confort suplimentar. Terapia prin miscare combinata cu exercitiile respiratorii poate reduce stresul cauzat de intensificarea durerilor.

Artroza

Umiditatea crescuta combinata cu scaderea temperaturilor din termometre pot exacerba simptomele dureroase ale articulatiilor afectate de artroza. Cele mai afectate zone sunt articulatiile mici de la nivelul mainilor, genunchilor, soldurilor si a coloanei verterbrale.

Din punct de vedere clinic se remarca largirea articulatiilor si limitarea miscarilor. Bolnavii pot acuza redoare matinala ( intepenirea articulatiilor) cu durata de cel mult  40 de minute, dureri la miscare si cracmente. Cracmentele sunt zgomote articulare aparute in timpul miscarii ca urmare a neregularitatilor de la nivelul cartilajului articular.

Principalele cauze care duc la aparitia artrozei sunt accentuate si de alti factori precum obezitatea, varsta pacientului, traumatismele articulare si ereditatea. Din pacate artoza nu se poate trata insa simptomele dureroase pot fi ameliorate daca se respecta cateva masuri simple precum evitarea eforturilor fizice intense, scaderea in greutate, practicarea exercitiilor fizice pentru tonifierea musculaturii, aerobicul si hidroterapia.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top