Connect with us

Revistateo.ro

Babilonienii erau excelenti astronomi

Horoscop Minerva

Babilonienii erau excelenti astronomi

Babilonienii nu doar ca au fost astronomi excelenti dar, minutio si atenti la detalii si-au notat observatiile pe cunoscutele tablete cuneiforme. Studiul acestor inregistrari vechi care cuprind, in mare parte, date despre eclipsele de luna si cele de soare care dateaza inca din anul 750 i.Hr..

Cea mai noua sustinere a acestor observatii, legate de incetinirea miscarii de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe sunt confirmate de oamenii de stiinta.

Viteza de rotatie a planetei scade cu 1,8 milisecunde pe zi / pe secol. Acest lucru ar putea sa nu para cine stie ce, dar in viitorul indepartat, ziua va avea…25 de ore. Acest lucru este semnificativ mai putin, decat rata de 2,3 milisecunde pe secol estimat anterior si estimeaza ca se adauga cate un minut odata la 2,6 milioane de ani.

Echipa de cercetatori subliniaza faptul ca aceste estimari sunt aproximative, deoarece fortele geofizice care determina rotatia Pamantului nu nu sunt constante pentru o astfel de perioada de timp. Glaciatiunile, de exemplu, perturba aceste simple extrapolari.

Leslie Morrison, seful echipei de astronomi de la Observatorul Regal Greenwich, spune ca au folosit in cercetare teoriile gravitationale existente despre miscarea Pamantului in jurul Soarelui si a Lunii in jurul Pamantului, pentru a calcula calendarul eclipselor de Luna si Soare de-a lungul timpului, asa cum se vad ele de pe planeta noastra.

Descoperirile cercetatorilor

Urmatorul pas a fost sa se calculeze coordonatele locurilor de pe Pamant unde acestea au fost vizibile si sa compare aceaste observatii cu cele inregistrate de babilonieni, chinezi, greci, arabi si oamenii de stiinta din evul mediu.

Am obtinut inregistrari, relevante la istoricii si traducatorii textelor vechi, a explicat Morrison. De exemplu, tabletele babiloniene cu inscrisuri cuneoforme sunt depozitate la British Museum si au fost decodate de catre expertii de acolo dar si din alte institute de renume din lume.

Astfel, echipa a constatat discrepante intre momentul in care ar fi trebuit ca eclipsele sa fie vizibile si momentul in care s-au produs efectiv.

Aceasta diferenta se datoreaza faptului ca miscarea de rotatie a Pamantului a inceput sa difere fata de anul 720 i.Hr. cand babilonienii si nu doar ei, au inceput sa consemneze evenimentele astronomice, de tipul eclipselor.
Deja este un fapt dovedit ca zilele terestre devin mai lungi, dar nu vom observa schimbarea.

Eventual se va adauga cate o secunda la anul care va trece, cum s-a intamplat in 2016, deoarece aceasta crestere va castiga 1 minut la fiecare 3,3 ani iar pentru a ajunge la ora de care aminteam vor trece cateva milioane de ai.

Un alt studiu, realizat tot de o echipa de cercetatori britanici, si publicat in Jurnalul Societatii Regale de Cercetare a scos la iveala faptul ca astronomii babilonieni au folosit geometria pentru a calcula miscarile lui Jupiter cu 1400 de ani inainte de astronomii europeni, iar saptamana de 7 zile se gaseste consemnata pe tablitele de lut inca de acum…4000 de ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Horoscop Minerva

To Top