Connect with us

Revistateo.ro

Bananele, pe cale de disparitie

Inedit

Bananele, pe cale de disparitie?

Bananele Cavendish sunt pe cale de disparitie, semnaleaza cercetatorii americani. Aceste fructe nu ar fi primele care ar disparea. Cum s-a ajuns aici?

Numai in Statele Unite ale Americii, in anul 2013, fiecare persoana a consumat 12,7 kilograme de banane, de trei ori mai mult decat portocale. Bananele ar putea fi pe cale de disparitie din cauza unei boli care afecteaza deja stocul din intreaga lume.

Este vorba despre Panama disease, o boala care se manifesta prin aparitia unei ciuperci numite fusarium. Aceasta ciuperca impiedica planta sa isi extraga apa si nutrientii din pamant.

Nu ar fi prima oara cand un soi de banane ar disparea. In trecut, oamenii consumau banane din soiul Gros Michel. Aceeasi boala care ameninta astazi plantatiile de banane a facut sa dispara soiul Gros Michel. Bananele consumate in anii ’50 erau mult mai gustoase fata de cele de azi, spun expertii. Tulpina acestei ciuperci a aparut din nou in mai multe tari. Continentele afectate pana acum sunt Africa, America Latina, Australia si Asia.

Oamenii de stiinta se gandesc deja la o varianta care sa impiedice disparitia acestor fructe. Acestia spera sa poata modifica genetic banana incat sa fie rezistenta la ciuperca. S-ar putea sa treaca multi ani pentru aplicarea acestui tratament. Practic, in acest moment e o cursa contracronometru pentru a salva bananele.

CITESTE SI: Ce se intampla daca mananci banane coapte

Beneficiile bananelor asupra sanatatii

Bananele sunt bogate in magneziu si potasiu, doua minerale esentiale bunei functionari a organismului. Magneziul energizeaza corpul si il activeaza mai ales la oboseala. Potasiul este unul din mineralele care previne aparitia bolilor cardiovasculare.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top