Stiri
Banca Națională a României lansează noi bancnote și monede în 2018
Începând cu 1 ianuarie vor intra în circulație noi bancnote și monede în România. Banii vor avea noua stemă a României, conform comunicatului oficial al Băncii Naționale a României.
Drapelul Românei a fost modificat prin încoronarea acvilei, cu argumentul că astfel va fi oprită o situaţie care ţine de vechiul regim comunist, iar România se va alinia alături de alte state care au păstrat sau au repus coroana în componenţa stemelor lor, precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Rusia, Serbia şi Georgia. Urmare a acestei modificări, autorităţile statului sunt obligate ca, până la 31 decembrie 2018, să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noul model.
„În conformitate cu prevederile art. 14 și art. 17 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României și cu prevederile Legii nr.146/2016 pentru modificarea Legii nr.102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, începând cu data de 1 ianuarie 2018, Banca Naţională a României va lansa în circulație bancnote și monede cu noua stemă a țării”, spune BNR.
De asemenea, pe avers, noile bancnote lansate vor avea înscrisă data „1 ianuarie 2018”. Comunicatul oficial BNR precizează că „toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleași cu cele ale bancnotelor și monedelor aflate în circulație”.
Citește și: De ce se imbraca personalitatile importante in albastru
Ai observat ca de cele mai multe ori in campaniile electorale sau la intrunirile importante, sefii de state si membrii Caselor Regale aleg hainele de culoare albastra? De ce in cele mai multe aparitii presedintele Romaniei sau cel al Statelor Unite prefera articole vestimentare albastre?
Fie ca este vorba de o cravata, un accesoriu, paltonul sau camasa, culoarea albastra se regaseste la mai toate personalitatile importante din lume. In politica exista niste reguli stricte privind vestimentatia, mai ales cromatica acesteia. O explicatie interesanta vine tocmai de la Scarlat Demetrescu, fost profesor de stiinte naturale si geografie in Bucuresti. Scarlat Demetrescu sustinea ca albastrul este o culoare care inspira incredere.
Albastrul este asociat cu mentinerea infrastructurii unui stat, iar aceasta culoare se regaseste in aceasta idee pe cele mai multe steaguri: steagul NATO, steagul UE. Este, totodata, si un simbol al birocratiei, la fel cum reprezinta tot ce tine de autoritate: armata, politie, servicii informationale.
VEZI GALERIA FOTO CU PERSONALITATI IMBRACATE IN ALBASTRU:
Albastru: Constiinta, munca facuta cu religiozitate, forta si inteligenta
In ezoterism, albastru inseamna constiinta, munca facuta cu religiozitate, forta si inteligenta, la fel ca si culorile galben si rosu. Albastrul este o culoare linistitoare, fapt pentru care alegatorii reactioneaza pozitiv cand un candidat poarta un tricou sau o camasa albastra, fata de unul care poarta o culoare agresiva ochiului, spun manualele de stiinte politice.
Totodata, intrucat vorbim de personalitati care decid soarta oamenilor, albastrul semnifica functia productiva, a realitatii imediate, este asociata si cu agrarul, cu munca, cu pamantul. Pentru ca este cea mai lipsita de substanta culoare, albastrul semnifica, pe plan spiritual, forta sprituala, calmul, armonia, pacea interioara. Asadar, se poate spune ca personalitatile marcante care se imbraca des in albastru vor sa linisteasca apele, sa le ofere speranta si incredere.