Connect with us

Revistateo.ro

Bebelusul care plange cu 3 tipuri de lacrimi in acelasi timp

Sanatate

Bebelusul care plange cu 3 tipuri de lacrimi in acelasi timp

Bebelusul din imagine ‘reuseste’ sa surprinda lumea stiintifica deoarece plange cu trei tipuri de lacrimi in acelasi timp. De altfel, exista 3 tipuri de lacrimi in clasificarea generala a acestora, insa foarte rar putem plange activandu-le pe toate trei in acelasi moment, noteaza upsocl.com.
Bebelusul a carui identitate nu este facuta public poate parea o raritate, desi expertii sustin ca astfel de cazuri sunt frecvente mai ales in randul micutilor.

Lacrimile au rolul de a curata ochiul, organ care se spala singur spre deosebire de alte parti ale corpului. Putem lacrima din diferite motive: cand taiem ceapa, daca suntem alergici la o substanta chimica (inclusiv la parfum), daca suntem sensibili la lumina sau la fumul de tigara etc. Cand vorbim despre lacrimarea din cauza unor factor externi atunci stim ca aceste tipuri de lacrimi se numesc lacrimi reflexive.

Medicul Alex Gendler, unul din speakerii cei mai urmariti de la TED-Ed, clasifica lacrimile in felul urmator: bazale, reflexive si emotionale. Cele trei tipuri se activeaza foarte rar in acelasi timp.

Lacrimile bazale au rolul de a curata ochiul de mizerie (nu o sa iti vina sa crezi, dar murdaria poate sa ajunga si pe albul ochilor, chiar daca vorbim de particule insesizabile). De fiecare data cand lacrimezi si stii ca nu ai niciun motiv (nu ai taiat ceapa, nu ai primit vreo veste trista etc) afla ca in acel moment organul vederii isi face treaba. Cum altfel ti-ai suprafata globului ocular?

Apoi, avem lacrimile reflexive. Sunt acele lacrimi care au rolul de a indeparta substantele nocive care afecteaza ochiul si sunt eliberate in cantitati mari. Alicina din ceapa, de pilda, provoaca acest tip de lacrimi.

Si, in final, avem lacrimile emotionale. Acestea apar in momente intense din punct de vedere emotional, iar oamenii de stiinta nu au gasit nici pana astazi de ce exista plansul pe fond emotional (ca sa vezi!). Teama, fericirea, tristetea – toate duc la lacrimi emotionale.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top