Naturiste
Beneficiile napului, leguma dată porcilor care face bine oamenilor
La țară, cei mai mulți români dau napul animalelor. Cu două bucăți de napi și lături ți-ai hrănit porcii jumătate de zi. Știați că această legumă are proprietăți benefice asupra sănătății noastre?
Topinamburul (napul) este folosit ca alimente pentru porci, însă compoziția sa nutrițională este una excepțională și poate fi consumată de către oameni. Lumea modernă îl ignoră, dar în trecut, bunicii și străbunicii noștri includeau napii în alimentația de zi cu zi.
Napul conține fier, calciu, sodiu, siliciu, fosfor, magneziu, mangan, pectine, proteine, valină, lizină, triptofan și vitamine din complexul vitaminic B.
Un lucru uimitor la această legumă este că tulpina și frunzele conțin 45 de miligrame de betacaroten (care se găsește și în morcovi) la suta de grame.
Napul are o acțiune benefică asupra tractului intestinal. Ajută la eliminarea metalelor grele, a cristalelor de colesterol și a anumitor compuși toxici din organism preluați din alimente procesate.
Napii stimulează peristaltismul intestinal și sunt eficienți în curățarea stomacului de bacteriile rele.
Inulina din nap micșorează absorbția glucozei, iar asta scade concentrația de colesterol rău din sânge și a substanțelor cu potențial cancerigen.
Napii sunt buni pentru persoanele care au avut cazuri de cancer în familie pentru că îl pot moșteni genetic. Se știe că persoanele bolnave de cancer prezintă o cantitate mică de siliciu și un fond parazitar mare (fungi între 35 și 50%). Siliciul care se găsește din plin în napi există și în glanda hipofiză, în cristalinul ochiului, în tiroidă și în țesuturile rinichilor.
Iată așadar cum o plantă pe care o aruncăm animalelor din curte poate deveni un adevărat medicament pentru noi.