Sanatate
Boli sexuale care nu se transmit doar prin sex
Nu toate bolile sexuale se transmit prin sex. Îți prezentăm câteva lucruri pe care nu le știai despre HIV/SIDA și modul de transmitere al HPV.
Cum se transmite cu adevărat HIV (SIDA)
- 1. Boala poate fi transmisă prin contact sexual, în principiu, însă oamenii pot suferi de această afecțiune chiar și dacă nu fac sex.
- 2. HIV/SIDA se poate transmite în urma unei intervenții chirurgicale unde s-au folosit obiecte nesterilizate corespunzător.
- 3. Afecțiunea se poate transmite prin injectarea de droguri cu o seringă folosită deja de o persoană infectată cu acest virus.
- 4. HIV/SIDA se poate lua și de la salonul de tatuaj, dacă se folosește același ac sau tuș la mai multe persoane.
- 5. SIDA se transmite și de la mamă la copil, la fel ca sifilisul.
Boala nu se transmite prin folosirea aceleiași vesele sau tacâmuri pe care le-a folosit o persoană infectată. Mai mult, afecțiunea nu se poate transmite de la animal la om și nici mâncând din mâncarea gătită de o persoană infectată.
Cât despre virusul HPV, acesta se transmite prin orice tip de contact sexual, însă penetrarea nu reprezintă o condiție obligatorie. Se mai poate transmite prin sărut (prin salivă), prin contactul cu mâinile infectate, lenjerie, prosoape, sau de la mamă la făt în timpul nașterii. Virusul HPV se poate lua și din apă din piscinele
Virusul nu se transmite prin transfuzii de sânge localizate la nivelul pielii ori prin înțepături de insecte.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi ÎN PLUS despre SIDA
Această boală afectează și femeile și este produsă de virusul de imunodeficiență umană (virusul HIV). SIDA este, deci, o boală a sistemului imunitar, acest virus atacând celulele și lăsând corpul fără apărare.
La început, boala a fost considerată drept boala homosexualilor și a dependenților de droguri, însă aceasta se manifestă la orice persoană care are un sistem imunitar predispus la infecții.
Boala SIDA poate fi contactată și de perechile heterosexuale, prin contact sexual neprotejat. Multe femei au fost infectate cu virusul HIV de-a lungul timpului, fără să facă parte din vreun grup de risc. Bolnavii de SIDA sunt în continuare marginalizați de societate, deși avansul tehnologic și medical au făcut posibilă conviețuirea cu această boală, datorită retroviralelor.
SIDA afectează nu doar zonele subdezvoltate ale planetei, precum Africa subsahariană unde nivelul de trai este atât de scăzut încât oamenii nu fac față nici unor răceli banale sezoniere.
Lucru important de știut pentru toate femeile este că trebuie să se protejeze de fiecare dată când au contacte sexuale, mai ales dacă sunt parteneri diferiți.
Atunci când discutăm despre riscurile acestei boli nu trebuie să devenim ignoranți și să spun că e boala drogaților sau homosexualilor, deoarece această boală poate afecta pe oricine. Sfatul tuturor medicilor este păstrarea unei vieți cât mai sănătoase posibil, o alimentație echilibrată (pentru întărirea sistemului imunitar), sport adecvat dar mai ales protecție în timpul actului sexual.