Stiri
Bors de legume cu smantana
Ingrediente
1 ceapa verde
1 ceapa uscata
1 morcov
1 ardei galben
3 cartofi potriviti
3 linguri zarzavat
300 gr pastai galbene subtiri
2 linguri pasta de gogosari cu kapia
150 gr rosii decojite in suc propriu
sare
piper
bors
1/2 legatura patrunjel verde
3 crengute marar verde
3 crengute leustean verde
bors pentru acrit
6-7 linguri smantana de tara
2 linguri ulei
Mod de preparare
Pregatim toate legumele apoi punem ciorba pe foc. Ceapa o curatam, o tocam, iar cea verde o taiem rondele. Morcovul decojit il facem cubulete, iar ardeiul galben il curatam de seminte si il taiem bucati potrivite. Cartofii ii curatam si ii taiem cuburi.
Indepartam capetele la pastai, apoi le rupem in doua sau in trei, iar rosiile le tocam. Intr-o oala incingem uleiul, apoi punem ceapa verde si uscata, zarzavatul, morcovul si rosiile decojite. Punem 2-3 linguri de apa si le inabusim 3-4 minute.
Turnam circa 4-5 litri de apa si cand incepe sa fiarba, adaugam cartofii, ardeiul galben si pasta de gogosari cu kapia. Acoperim cu un capac, lasam sa fiarba circa 15 minute, punem pastaile si 2-3 crengute de patrunjel verde, mararul verde, tocate marunt. Condimentam cu sare si piper dupa gust. Lasam sa fiarba la foc potrivit. Gustam din legume si cand sunt patrunse, punem bors, fierbinte, dupa gust.
Amestecam, lasam sa dea cateva clocote apoi incorporam smantana. Mai lasam sa fiarba 1 minut si tragem ciorba de pe foc. Deasupra punem restul de patrunjel si leusteanul verde, tocate. Acoperim cu capacul pentru 10 minute pentru ca ciorba sa ia din aromele verdeturilor.