Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Cine este Dacian Ciolos, noul premier al Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat noul premier. Acesta este Dacian Ciolos!

Dacian Ciolos este noul premier al Romaniei! Dupa cea de-a doua runda de consultari cu partidele politice, Klaus Iohannis a hotarat cine este noul prim ministru in cadrul unui guvern tehnocrat.

Dacian Ciolos s-a nascut in Zalau, are 45 de ani si este inginer agronom de profesie. Acesta a detinut mai multe functii importante: a lucrat la Comisia Europeana, a fost Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Durabile in guvernul lui Tariceanu si a fost comisar european pe Agricultura si Dezvoltare Durabila in cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso. In prezent, Ciolos este consilierul special al lui Jean-Claude Juncker.

Studii in strainatate

Dacian Ciolos a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj si a obtinut diploma de inginer horticultor in 1994. Si-a continuat studiile in Franta unde a facut un master la École Nationale Supérieure Agronomique si Université Montpellier I, dupa care a reusit sa obtina si un doctorat la Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.

In perioada 1995 – 1999, Dacian Ciolos s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurala pentru judetul Arges, dupa care a fost avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001, in functia de coordonator al programelor de cooperare franco-romane pentru dezvoltare agricola si rurala la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola – CICDA in cooperare cu Asociatia Nationala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franta.

Ministru in cabinetul lui Calin Popescu Tariceanu

Intre 2002 si 2003 acesta a lucrat la Comsia Europeana, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat in Ministerul Agriculturii, unde a detinut mai multe functii, de la consilier al ministrului pana la cea de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In octombrie 2007, Ciolos l-a inlocuit in ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe Decebal Traian Remes, un politician care a fost acuzat la acea vreme de trafic de influenta in celebrul „dosar Caltabosul“. Pe fondul acestui scandal, Ciolos a fost numit ministru,o functie pe care a pastrat-o pana la formarea primului Guvernul Boc.

In ianuarie 2009, lui Dacian Ciolos i s-a propus o functie pe partea de agricultura in cadrul guvernului Boc, pentru care a dat un raspuns negativ. „Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea“, a precizat Ciolos la aceea vreme.

In plus, acesta a subliniat la acea vreme ca isi doreste pastrarea independentei politice. O luna mai tarziu, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene.

Comisar european

In iulie 2009, Ciolos a devenit seful Comisiei Prezidentiale pentru elaborarea unei strategii in domeniul agriculturii. Guvernul Romaniei condus de Emil Boc, acelasi om pe care il refuzase in urma cu noua luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Ciolos pentru functia de comisar european, sustinandu-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.

Atunci cand presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, anunta pe data de 27 noiembrie 2009 lista comisarilor europeni, Barosso a facut o scurta marturisire despre Dacian Ciolos: „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spunea la acea vreme Barroso.

Acesta a fost comisar european pe Agricultura si Dezvoltare Durabila in cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, in perioada 2012-2014. In cadrul acestei functii, Ciolos a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020, de unde a obtinut imaginea unui tehnocrat de success.

In 2014, Ciolos era vizat sa primeasca un nou mandate de comisar European, insa Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Cretu.

Cu toate acestea, munca lui Dacian Ciolos a fost apreciata de europeni. Astfel, pe 1 iulie 2015 acesta a fost numit in postul de consilier special al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Ciolos este casatorit si vorbeste limbile franceza si engleza.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top