Stiri
Buna Vestire – tradiții și obiceiuri
Această sărbătoare ne amintește de vestea pe care a primit-o Fecioara Maria de la Arhanghelul Gavriil și anume că Îl va naște pe Fiul Lui Dumnezeu. Buna Vestire nu a fost prăznuită dintotdeauna la data de 25 martie. Unii creștini o sărbătoreau în Ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie. În timp data universală de prăznuire a devenit 25 martie.
În această zi persoanele care țin post au dezlegare la pește, iar creștinii de pretutindeni au numeroase obiceiuri și tradiții de care țin cont. Tradiția spune că în această zi cucul cântă pentru prima dată. Astfel, cine aude acest cântec pe stomacul gol trebuie să știe că este un semn rău. De aici și zicala „Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”. Cine poate număra de câte ori cântă cucul în această zi va afla câți ani mai are de trăit, iar fetele nemăritate pot afla când vor fi cerute de soții. Ele trebuie să-ntrebe „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi marita?”, iar dacă pasărea tace, înseamnă că măritișul este foarte aproape.
În unele zone ale țării oamenii pun în pragul casei apă, pâine și sare în speranța că îngerii le vor trece pragul. Femeile aruncă ouăle de astăzi și nu le pun la clocit, deoarece tradiția spune că vor ieși pui bolnavi. Totodată, se spune că astăzi nimeni nu are nevoie să mănânce ouă.
În Marmureș, localnicii dau foc tuturor lucrurilor care nu le mai sunt de folos, acest ritual numindu-se Noaptea focurilor. Noaptea focurilor ține până după miezul nopții și este celebrată în fiecare gospodărie din această zonă. Obiceiul spune că astăzi nu trebuie să te cerți, căci vei avea parte de ceartă tot anul, iar dacă vei mânca pește vei merge prin anul care urmează lin, ca peștele prin apă.