Sanatate
Cafeaua nu cauzeaza cancer, dar bauturile extrem de fierbinti da
Timp de aproximativ 25 de ani, OMS a clasificat cafeaua ca fiind un posibil cancerigen, care ar putea cauza cancerul la vezica urinara, dar un studiu recent neaga aceste afirmatii anterioare.
Cercetatorii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au anuntat recent ca cafeaua si ceaiul din plante, consumat la temperaturi normale, nu cauzeaza cancer. Oameni de stiinta mai spun ca consumul de bauturi extrem de calde ar putea duce la cancer al esofagului.
Concluzia a fost facuta dupa ce 23 de oameni de stiinta de la Agentia Internationala OMS pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) au revizuit mai mult de 1.000 de studii despre cafea si relatia posibila cu cancerul. Ei raporteaza ca „au existat dovezi inadecvate pentru cancere genitate si consumul excesiv de cafea”.
Echipa nu a oferit prea multe detalii despre ce înseamna „temperaturi extrem de calde”, ei au sugerat ca bauturile precum cafeaua si ceaiul trebuie consumate la „temperatura de servire”. Temperatura de servire este de aproximativ 65 de grade Celsius.
Cercetatorii cred ca cancerogenitatea cafelei nu creste odata cu temperatura, ci ca oparirea repetata a gatului ar putea duce la formarea tumorilor la nivelul esofagului.
„Aceste rezultate sugereaza ca consumul de bauturi foarte calde este o cauza probabila a cancerului esofagian si ca temperatura este mai degraba responsabila de acest lucru decat bauturile consumate”, a declarat directorul IARC, Christopher Wild.
In timp ce echipa de la OMS nu a mentionat nimic despre beneficiile pentru sanatate ale cafelei, alte cercetari au subliniat faptul ca cafeaua ar putea preveni de fapt mai multe tipuri de cancer.
Citeste mai mult pe descopera.ro
ARE 116 ANI si stia inainte OMS ca nu e bine sa bei bauturi fierbinti
Povestea celei mai batrane femei din Venezuela a impresionat intreaga lume, intrebata de jurnalisti acum cativa ani care este secretul longevitatii sale, femeia spunea ca nu duce o viata anume, insa a avut mereu grija ce consuma. Batrana spunea ca nu bea niciodata cafea si ceai fierbinti, de asemenea mereu lasa sa se raceasca supele pe care le prepara.
Iata cum tehnicile batrinilor nostri ajung sa fie omologate dupa ani intregi de studiu.