Connect with us

Revistateo.ro

Cancerul cerebral, boala care da semne mult prea tarziu

Sanatate

Cancerul cerebral, boala care da semne mult prea tarziu

Tot mai multi romani sunt afectati de cancerul cerebral. Aceasta maladie se manifesta destul de tarziu, cu cateva saptamani sau luni inainte de deces.

Cand vorbim despre cancer cerebral se poate crea o confuzie. Cei mai multi cred ca acest tip de cancer se refera la toate cancerele care afecteaza creierul, ceea ce este gresit, conform site-ului pacientcancer.ro. Exista tumori care apar direct in creier. Acestea sunt cancere cerebrale primare si pot fi de mai multe feluri.

Cancerul cerebral nu afecteaza doar creierul. Intrucat vorbim despre organul care controleaza toate cele 5 simturi, sunt afectate mai multe organe. Creierul este responsabil de coordonarea miscarilor, echilibru si activitatea memoriei.

La fel ca in cazul celorlalte tipuri de cancere, tumorile devin maligne cand se extind in afara organului principal afectat, in acest caz creierul. Creierul este unul din cele mai predispuse organe la cancer, daca nu chiar cel mai predispus. Orice tip de celula din creier poate suferi o mutatie pentru crearea unei tumori primare.

Cancerul care afecteaza creierul este mai greu de tratat pentru ca tumorile cerebrale nu vizeaza o singura boala, ci o colectie de boli caracterizate prin tipul celulelor si comportamentul clinic al acestora. Uneori, tumorile beninge reprezinta o provocare la fel de mare pentru a fi tratate precum cele maligne.

Varsta medie a persoanelor care sunt diagnosticate cu cancer la creier este de 50 de ani, asadar exista si persoane tinere care pot suferi din cauza bolii. Cu toate ca se crede ca expunerea la chimicale favorizeaza instalarea maladiei, nu exista niciun studiu care sa confirme asta in randul celor care lucreaza cu pesticidele, de exemplu. Nici radiatiile telefonului mobil nu sunt culpabile de cauzarea acestui tip de cancer.

Cauzele si simptomele cancerului cerebral

Printre cauzele depistate stiintific se numara mostenirea genetica, cea mai des invocata in declansarea afectiunii. Boli genetice precum neurofibromatoza de tip 1 sau 2 ori scleroza tuberoasa sunt asociate cu dezvoltarea cancerului cerebral.

Partea cea mai ingrijoratoare a cancerului cerebral este ca prezinta simptome destul de tarziu, cand mai e putin de facut. Cu cat o persoana amana vizita la medic, desi are dureri frecvente de cap, cu atat tumoarea poate creste in tacere. Stadiile initiale ale tumorilor nu sunt simptomatice.

CITESTE SI: Probabil il bei zilnic, dar stiai ca poate duce la cancer la san?

Numai cu ajutorul unui control medical amanuntit (screening cerebral) se poate observa tumoarea. Simptomele care apar cel mai des, in ultimele faze ale bolii sunt varsaturile, durerile de cap asemanatoare migrenelor, tulburarile de vedere si ametelile dese. Si pierderile de memorie sau problemele cu echilibrul sunt simptome ca tumoarea a crescut nepermis de mult.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top